Elke renovatie heeft te maken met een Gebouw, een Gebruiker en Geld. Voor een succesvolle renovatie zijn niet alleen deze 3 G’s van belang. Het gaat vooral om de extra 2 G’s: Gezond verstand en Gedrevenheid. Dit was één van de conclusies van de RoundTable georganiseerd door Duurzaam Gebouwd over Renovatie en Transformatie bij het ingenieursbureau DGMR.

Een conclusie waar ik me helemaal in kan vinden. Zowel in mijn rol als BREEAM assessor, als vanuit mijn visie met Gebouwinzicht. Natuurlijk. Er moet een Gebouw zijn met een Gebruiker. En er moet uiteraard ook Geld zijn. Zonder één van die drie factoren geen project. Dat lijkt me duidelijk. Maar juist die gedrevenheid van een Technisch Vastgoedmanager om echt te gaan voor duurzaamheid, geeft dat zetje en ´swung´ aan een traject. Dat zijn altijd erg leuke projecten om bij betrokken te zijn.

Waar een wil is

Dat zie ik ook in mijn werk als BREEAM-NL Assessor: in een BREEAM In Use traject gaat het voor een gedreven iemand vooral om duurzaamheid. En niet zozeer om het behalen van dat certificaat ansich. Die mensen zijn er. Zo geniet ik van de passie van de energie-coördinator van een universiteitscampus die openlijk de discussie aangaat of het niet veel verstandiger is om alle gebouwen te voorzien van energiemeters en zonnepanelen in plaats van één gebouw te voorzien van een papieren certificaat.

Of de milieu coördinator van het Provinciehuis van Noord-Brabant die bevlogen vertelt over de composteermachine om afval te verwerken – “nee, in dit theezakje zit een nietje, dus die moet bij het gewone afval”. Maar ondertussen heeft zij wel alle mogelijke kwaliteitssystemen in huis: ISO 14001, milieubarometer, prestatieladders en een BREEAM-NL In Use certificaat. Niet uit prestige, maar omdat zij wil opzoeken van wat er nog meer mogelijk is als het gaat om het goede voorbeeld geven. Als je bijvoorbeeld een zaal huurt bij het Provinciehuis, krijg je op je nota niet alleen de kosten van catering maar ook een weergave van de extra energie die je gebruikt hebt.*

Dat noem ik gedrevenheid. Zij willen niet alleen een subsidiemogelijkheid benutten. Zij gaan voor het resultaat en hebben net als ik de missie om het vastgoed te verduurzamen. Omdat het moet en omdat het kan.

Gezond verstand

Het gaat naast gedrevenheid ook om gezond verstand volgens de Round Table. Ook daar ben ik het roerend mee eens. Gezond Verstand, dat klinkt misschien wat belerend, maar dat is wel precies wat ik met Gebouwinzicht beoog. Zorg dat je als Technisch Vastgoedmanager inzicht in je gebouwen hebt. Zorg dus dat je gebouwdossier op orde is. En ga van daaruit de volgende logische stap zetten. Hoe krijg je inzicht in je gebouw? Gebruik daarvoor mijn model van de 5 hoekstenen. Dan is de eerste stap naar duurzaamheid eenvoudiger te zetten.
Heb je advies nodig? Neem dan contact op met mij. Ik denk gedreven en met een dosis gezond verstand graag met je mee hoe we ook jouw vastgoed kunnen verduurzamen.

*In een reactie op deze blog geeft de milieucoördinator Huis van Brabant aan dat stroomverbruik van evenementen periodiek wordt gemeten.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.