Gebouwinzicht is noodzakelijk in het proces van continue verduurzaming van gebouwen.
Ik leg je uit waarom.

Verduurzamen van gebouwen moet

De beste definitie voor Duurzame Ontwikkeling vind ik nog steeds die van de VN-commissie Brundtland uit 1987: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” (Bron: Duurzame ontwikkeling – Wikipedia)

Dat klinkt logisch en is het ook. Op de internationale klimaatconferenties worden hier bindende afspraken over gemaakt. Dit vraagt het een en ander met betrekking tot onze huidige manier van leven, produceren en ook van onze manier van bouwen en gebruik van onze gebouwen. Onze kantorenvoorraad is bijvoorbeeld voor maar liefst 36% verantwoordelijk is voor het totale energieverbruik*. Verduurzamen moet gewoon. Niet alleen uit oogpunt van energiebesparing, ook omdat het gebouw (of kantoor) zo’n grote invloed heeft op het algemeen welbevinden van de eindgebruiker. Goed verduurzamen van gebouw zorgt namelijk ook voor een gebouw dat een prettige en gezonde werkplek is. Aspecten als materiaalgebruik en comfort horen bij verduurzamen.
*Blog: Gebouwen in Nederland grootste vervuilers

Verduurzamen concreet maken

Met Gebouwinzicht pleit ik voor het concreet maken van verduurzamen van de bestaande bouw. Vele partijen zetten al in op verduurzamen bij nieuwbouw. Ook bij gebouwen tijdens grootschalige renovaties of bij aanbouw van asset vindt vaak een flinke duurzaamheidsslag plaats. Bij zo’n renovatie wordt bijvoorbeeld een Energielabel G opgewerkt tot een A++ Gebouwen. Allemaal heel goed, begrijp me niet verkeerd. Maar er ligt nog steeds een aanzienlijk speelveld van bestaande gebouwen die ´gewoon´ in gebruik zijn en helemaal geen renovatie in de planning hebben staan. Ook in deze gebouwen kan en moet verduurzaamd worden. Ik schreef hier eerder over een blog: Waarom loopt verduurzaming bij bestaande kantoren zo achter? Ik vroeg het enkele koplopers

Verduurzamen vanuit gebouwinzicht

Om deze ‘gewone’ gebouwen te verduurzamen moeten we wel eerst weten waar we staan. Wat is er nú in het gebouw, wat is de conditie van het gebouw, wat wordt er nú precies verbruikt. “Meten is weten”. Pas als je weet wat bijvoorbeeld je werkelijk energieverbruik is, kan je ook op zoek naar de verbeterpunten (voorkomen van gelijktijdig stoken en koelen bijvoorbeeld). Met gebouwinzicht zie je ook het ‘laaghangend fruit’ beter hangen (verlichting vervangen door LED etc.). Al deze informatie moet komen uit het gebouwdossier. Daarom is een gebouwdossier een essentiële voorwaarde voor gebouwinzicht.

Gebouwinzicht vanuit het gebouwdossier

Met Gebouwinzicht heb ik voor een goed gebouwdossier een model ontwikkeld van 5 hoekstenen. De organisatie die het gebouwdossier beheerd vormt de kern. Het maakt niet zozeer uit wie gebouwinzicht regelt, als er maar iemand is die het doet. Lees ook mijn blog waarom verduurzamen begint bij de organisatie.

Verduurzamen van gebouwen moet

Gebouwinzicht is noodzakelijk in het proces van continue verduurzaming van gebouwen.
Het gaat er niet om wie het doet, maar vooral dat het gebeurd. Wie neemt die verantwoordelijkheid en wie pakt het daadwerkelijk op?

Boek Gebouwinzicht

Over dit onderwerp schrijf ik nu het Boek Gebouwinzicht. Meer weten of een sneak preview ontvangen? Lees verder >>

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.