Je kan het dak op!

Als onderdeel van de Rotterdamse Dakendagen Je kan het dak op! – Rotterdamse Dakendagen was er een Rotterdamse Rooftop Walk https://rooftopwalk.nl/programmaoverzicht/. Je wandelt dan letterlijk op de daken van een aantal prominente Rotterdamse gebouwen. Het leek mij leuk om deze dak-ervaring samen met mijn twee kinderen te beleven. Helaas waren de kaartjes voor dat weekend allemaal al uitverkocht. Voor dinsdag 21 juni waren er nog wel kaartjes beschikbaar. Aangezien Koen en ik voor Gebouwinzicht een BREEAM-inspectie in het centrum van Rotterdam moesten doen, hebben we er gelijk een bedrijfsuitje aan vastgeplakt.

Wat was het een leuke en inspirerende ervaring! Het is niet alleen een belevenis om via steigers over de Rotterdamse daken te lopen en te genieten van het adembenemende uitzicht. Het is ook nog eens een inspirerende tentoonstelling over wat er mogelijk is op ongebruikte dakvlakken. Dat is dan ook precies het doel van de organisatie: laten zien hoe het benutten van daken kan bijdragen aan een gezonde, levendige, inclusieve, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. Wist je bijvoorbeeld dat als we 40% van alle Rotterdamse daken vergroenen, dat we dan een oppervlak aan groen krijgen van meer dan 2 maal het Central Park van New York?

Biodiversiteit

Ik vond het ook bijzonder om te zien dat je op een gebouw van 5 à 6 verdiepingen (WTC) hoog, ziet dat er nog ontzettende veel bijen en hommels zijn. Zie jij de hommel op mijn foto? Het kan dus! Dit was namelijk slechts één van velen die daar rondvlogen. https://rooftopwalk.nl/14-2/

Kan je de hummel zien?

Combineren met zonnepanelen

Waar je eigenlijk denkt aan of het één of het ander, blijkt dat zonnepanelen en groen eigenlijk ook goed te combineren zijn.

“Zonnepanelen genereren meer energie op een groen dak, omdat ze gekoeld worden door de beplanting die water vasthoudt. En zonnepanelen zorgen op hun beurt weer voor meer biodiversiteit in het groen, doordat ze kleine beestjes schaduwplekken en bescherming tegen wind bieden. Een mooi voorbeeld van hoe dakenfuncties elkaar versterken.” https://rooftopwalk.nl/5-2/

Optimaal benutten van het dak: Recreatie

Tijdens de dak-wandeling kwamen we langs de lunchruimte van de Bijenkorf. Hier kunnen medewerkers even lekker buiten zitten en genieten van de bloementuin. Wij konden hier om 14 uur wel op. Tijdens lunchtijd zelf is dit stukje van de route afgesloten, omdat deze ruimte dan gewoon ook echt in gebruik is.

Je kan het dak ook gebruiken voor andere activiteiten, zoals deze school dat doet.

Gebouwinzicht blog Rooftopwalk 04

BREEAM Inspectie

Onze inspectie was overigens bij het WTC Rotterdam. Dit najaar hoopt eigenaar Bouwinvest weer het BREEAM-NL In Use certificaat van dit gebouw te kunnen verlengen. Wij hebben dit gebouw dus nu niet alleen binnen en van buiten, maar door de Rooftopwalk ook van boven kunnen bekijken. Binnenkort gaan wij alle credits met versie V6 beoordelen als BREEAM assessor. Het resultaat is dan pas in het najaar beschikbaar.
https://rooftopwalk.nl/2-2/

Door Sannie Verweij

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.