Je kent ze vast nog wel. De ‘Liefde is…’-serie van de scheurkalender met het welbekende blootbillige duo. Dagelijks werd je met een vrolijke leus herinnerd aan de simpele les van het belang van liefde in je leven. Afgelopen Valentijn kwam ik zo´n leus tegen:
Niks is minder waar: Liefde is… je hart volgen. Met Gebouwinzicht doe ik dat dan ook met veel liefde. Ik blogde hier vorige keer over: Enthousiasmeren is zeg maar echt mijn ding. Ik word heel blij als ik anderen kan enthousiasmeren voor duurzaamheid en gebouwinzicht.
Maar het bracht me ook gelijk op een nieuw idee: Want Gebouwinzicht is eigenlijk een verzameling van dit soort hele praktische vragen. De antwoorden op deze vragen horen mijn inziens thuis in elk goed gebouwdossier. Wellicht heb je sinds 14 februari al op social media voorbij zien komen?
Gebouwinzicht is … weten wie binnen jouw organisatie alles weet over het gebouw. -Sannie Verweij
Dit is zo’n op het oog simpele vraag: wie binnen jouw organisatie weet alles over het gebouw? Het antwoord op deze vraag is echter wel de meest essentiële als het gaat om een gebouwdossier. Zo zijn er nog meer van dit soort ogenschijnlijk simpele vragen die je jezelf met grote regelmaat moet stellen. Zoals:
- wie vormen samen het kernteam over het gebouwdossier?
- wie heeft daarin welke verantwoordelijkheid?
- welke ambities van jouw huurders zijn van invloed op jouw gebouwbeheer?
Verduurzamen bestaande bouw
Ik geloof erin dat wij als professionals in de vastgoedwereld vooral de taak hebben om aan de slag te gaan met de bestaande voorraad. Daar is de meeste winst te halen. En dat hoeft lang niet altijd (vaak zelfs niet!) een renovatie in te houden en het volledig strippen van het hele gebouw. Begin eerst met inzicht. Als je dat hebt, zijn keuzes wat de meest effectieve maatregel is om te verduurzamen, beter te maken.
Het gebouwdossier zie ik overigens niet als een statische map in een stalen kast. Het is een dynamisch geheel van informatie die bij de meeste organisaties in verschillende software systemen staat. Om het overzicht te bewaren heb ik een handige checklist met de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier gratis voor jou beschikbaar. Als jij een taak in hebt in het dagelijks gebouwbeheer, dan moet het gebouwdossier behoren tot je routine. Het moet een standaard onderdeel zijn van je werk.
Maak ook het Gebouwdossier onderdeel van je routine
Om je hiermee op weg te helpen heb ik het Online Programma ‘Stapsgewijs Gebouwinzicht’ ontwikkeld.
Met dit online-programma help ik jou heel laagdrempelig, maar wel structureel. Dit doe ik door vier maanden lang, elke week twee keer een e-mail te sturen. De ene keer zal dit een opdracht zijn, aan de hand van een blog of video van mij of van een collega. De andere keer een tip, een overdenking of aanvullende informatie.
Het online-programma bied ik aan in drie variaties: de standaard versie is met een centrale bijeenkomst en 4 maanden lang wekelijkse opdrachten. Maar je kan ook kiezen voor de basis variant met alleen de online opdrachten. Of wil je meer begeleiding? Kies dan voor de VIP variant met persoonlijke begeleiding en een locatie bezoek.
Meld je nu alvast aan
Dit programma start op Goede Vrijdag 25 maart. Meer info en interesse formulier downloaden: Stapsgewijs Gebouwinzicht’
[fsb-social-bar]