Het is echt zo: Gebouwen in Nederland grootste vervuilers. Dat was letterlijk de kop van het bericht op de website van de NOS. En als het zelfs op de site van de NOS staat, dan is het waar. De NOS citeert Bram Adema van Corporate Facility Partners. Hij heeft net als ik een adviesbureau voor verduurzaming van het bedrijfsleven. Bram en ik delen dezelfde visie op het verduurzamen van de bestaande bouw.

De cijfers

“In Nederland staan 8 miljoen gebouwen. Die worden allemaal verlicht, er worden computers gebruikt en de verwarming of koeling staat aan. Daardoor zijn ze verantwoordelijk voor 36 procent van de landelijke CO2-uitstoot, blijkt uit cijfers van Energieonderzoek Centrum Nederland en het ministerie. De helft daarvan komt van kantoorgebouwen.” (bron NOS).

Net als Bram Adema betoog ik dit ook al veel langer dan vandaag. En wij gelukkig niet alleen:

Huurders, zoals het Rijk, willen steeds vaker alleen in duurzame kantoren zitten.

Oproep Klimaattop

Twee weken geleden schreef ik nog de blog: ‘Iedereen kan én moet bijdragen aan verduurzaming’ met daarin mijn oproep voor de Klimaattop in Parijs. Om de klimaatdoelstelling in het jaar 2050 te kunnen behalen, betekent het dat de focus vanaf nu vooral op de bestaande bouw moet liggen. En ook die insteek is niet nieuw. Lees daarvoor ook mijn blog van augustus dit jaar: ‘Winstpakkers bestaand vastgoed benutten vraagt om gebouwdossier’.

“Om de energiedoelstellingen in Nederland te halen is afgesproken dat gebouwen 20 procent op energie moeten besparen in 2020. “De afgelopen twee jaar is het verbruik met 3 procent teruggebracht, dus we zijn er nog lang niet”” (bron NOS).

“De druk op vastgoedbedrijven neemt toe om hun gebouwen te verduurzamen.” Maar dat kost geld. “Vastgoedeigenaren moeten 40 miljard euro investeren om doelstellingen van het Energieakkoord te bereiken”, zegt Adema. Zij moeten bestaande kantoorgebouwen duurzaam maken.

Een integrale aanpak

Persoonlijk denk ik dat de vastgoedeigenaren dat niet alleen kunnen. Ze moeten dit samen met de gebouwgebruikers doen. Alleen met een integrale aanpak lukt het ook echt om de klimaatdoelstellingen te halen. Adema zegt daarover: “Het bewustzijn stijgt bij iedereen, want ze zien ook dat de energierekening gewoon een stuk omlaag gaat als het gebouw minder uitstoot.”

Begin met inzicht

We moeten nu beginnen. Inzicht is de eerste stap. Weet jij hoeveel jij de afgelopen 2 jaar hebt bijgedragen aan deze doelstellingen? Heb jij voldoende inzicht in je gebouw? Heb jij al een 0-meting gedaan? Heb jij een doelstelling voor de komende 4 jaar tot 2020? Met Gebouwinzicht kan ik je helpen om een beter inzicht te krijgen in je gebouw.

Bron: nieuwsbericht website van de NOS ‘Gebouwen in Nederland grootste vervuilers’

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.