Ik hoor gelukkig steeds vaker van mensen om mij heen dat hun organisatie bezig is met CO2 monitoring en MVO doelstellingen. De reden is heel simpel: klanten vragen erom. Deze vragen over CO2 en MVO hebben vaak een grote overlap met het gebouw. Maar wil je je organisatie en/of je gebouw verduurzamen, dan moet er iets ook in de organisatie veranderen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat inzicht in je gebouw ook bij de mensen begint. De eerste hoeksteen van een goed gebouwdossier is voor mij dan ook ´de organisatie´. Daarmee bedoel ik het kernteam met alle verschillende stakeholders van het gebouw. Dit kernteam is de primair verantwoordelijke partij voor het beheren van het gebouwdossier. (*)
Ik ben niet de enige die een belangrijke rol voor de organisatie ziet waar het gaat om verduurzamen.
In mijn netwerk heb ik meerdere adviseurs die zich specifiek richten op de veranderprocessen die een organisatie doormaakt op weg naar verduurzaming.
Rol Duurzaamheid Manager
Eén van die organisatieadviseurs Else Boutkan van Waves of Changes. Zij plaatste deze week via social media een reactie op een Engelstalig artikel over de functie van Duurzaamheidsmanager (**). Zij schreef: “Hoeveel invloed heeft een duurzaamheidsmanager nu echt? Over het verschil tussen de Greenwash Manager en een positie waar duurzaamheid echt invloed heeft. De in het artikel aangedragen oplossingen gaan over macht en geld. Met Waves of Change voeg ik hier nog een aan toe: ruimte voor duurzaam vakmanschap en duurzame drijfveren van de groeiende groep duurzame professionals in het bedrijf.” Daarom leert Else haar klanten hoe je duurzaamheid van de grond krijgt in je organisatie, hoe het gaat beklijven, hoe je draagvlak hiervoor organiseert.
Ik ben het helemaal met haar eens dat duurzame drijfveren van medewerkers de basis vormen. Daarom begint gebouwinzicht in je gebouw ook bij een enthousiast kernteam: het zijn juist die mensen met duurzaam vakmanschap. Zij vormen ook de basis van een goed gebouwdossier.
Duurzaamheid en Circulaire Economie
En andere organisatieadviseur is Reinier de Nooij. Hij werkt vooral met ziekenhuizen en universiteiten. Zijn methode, Future Mountain, is een bewerking van het internationaal invloedrijke Framework for Strategic Sustainable Development (FSSD). Met workshops en adviezen maakt hij helder wat ‘Duurzaamheid’ of ‘Circulaire Economie’ voor die organisatie precies inhoudt. Dit werkt hij uit in een visie op maat, een strategie en een actieplan. Het creëren van bewustzijn en draagvlak intern en extern is volgens hem de basis voor succes.
En dat laatste sluit naadloos aan op wat ik met de eerst hoeksteen verkondig: het kernteam draagt zorg voor intern draagvlak en zorgt dat alle informatie over het gebouw verzameld en beheerd wordt.
Hoe is dat bij jou? Ontdek het tijdens de Gebouwdossier Challenge!
Wil jij weten hoe in jouw organisatie de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier goed ingebed zijn? Doe dan in de week van 29 februari mee aan de Gebouwdossier Challenge van Gebouwinzicht. Deelname is gratis en vrijblijvend. Direct aanmelden
(*) Voor de volledige toelichting op het begrip ‘kernteam’ verwijs ik graag naar mijn whitepaper, met daarin de checklist van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier. Deze checklist en whitepaper kun je gratis downloaden.
(**) Lees het artikel over de functie Duurzaamheids Manager op: What Do Chief Sustainability Officers Actually Do?
[fsb-social-bar]