Deze week interviewde ik voor mijn boek Yvette Watson, Facilitair Manager (FM) van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Zij vertelde mij dat er binnen Facilitair Management Nederland (FMN) nu ook gekeken wordt naar de waarde van Facility Management voor de eindgebruiker.

Waarde van een gebouwdossier

De zaken die zij noemt, en volgens haar waarde opleveren, zijn allemaal aspecten die volgens mij thuishoren in een goed gebouwdossier. Ik heb immers al vaker in een blog het nut van het gebouwdossier voor een facilitair manager en haar organisatie aangestipt. “Voor jou als facilitair manager is het belangrijk om te weten wat er speelt in jouw gebouw. Omdat je daarmee jouw klant, de eindgebruiker van het gebouw, nog beter van dienst kan zijn.” (Bron: Blog Gebouwdossier Challenge ook voor Facilitair Managers) Volgens Yvette stelt het je, als je beter inzicht hebt in bijvoorbeeld het ruimtemanagement (kamerbezetting en m2 etc.), in staat om in overleg de juiste vraag te stellen. Het maakt praten met zowel de gebouwgebruikers makkelijker, als ook het praten met aannemers en hun onderaannemers.

FM-er ‘in control’

Ook met Hans Topée, eigenaar DEWERKPLAATSFABRIEK en actief lid van de Expertgroep Vastgoed van de Toekomst van FMN, sprak ik voor mijn boek Gebouwinzicht. Over de rol van de Facilitair Manager zegt hij enerzijds dat het technisch beheer en FM steeds meer naar elkaar toe kruipen. De informatie die ze allebei nodig hebben raken en overlappen elkaar zelfs vaak. Anderzijds geeft hij aan dat technisch beheer steeds vaker uitbesteed wordt aan externe partijen. Om ‘in control’ te blijven, moet de FMer dus ook zelf inzicht hebben in datgene waar externe technische partijen mee bezig zijn. Yvette zegt daarover: “Hoe meer het primaire proces afhankelijk is van de techniek, hoe belangrijker is dat je intern de controle behoudt over die techniek.”

Assetmanagement heeft daarom duidelijk ook een rol voor Facility Management. Hierbij dient helder te zijn waar de verantwoordelijkheid ligt voor zaken als het borgen van prestaties, het beperken van risico’s en welke diensten en dienstverleners er nodig zijn om het asset optimaal te laten functioneren. Daarbij moet je wel bedenken dat assets ALLE kapitaalgoederen zijn. Dus gebouwen, maar ook de mens. Zaken als: het effect van een goed beheer van het gebouw op de eindgebruiker van het gebouw of de waarde als organisatie.

Energiebesparing als voorbeeld

Vandaag valt overigens FMN Connect #4 op de deurmat bij alle FMN leden. Het openingsartikel, ‘Vastgoed van de toekomst’, geschreven door Hans Topée, is voor iedereen te lezen. Aanrader en reuze interessant artikel. (Artikel Connect#4 online) “Gebruikers van assets zijn steeds bewuster van het belang van een goede gezonde en risicoloze omgeving voor bezoeker, bewoner en medewerker”, schrijft Hans in het artikel. Volgens hem is het duidelijk dat “technisch beheerders en facility managers niet zonder elkaar kunnen”. Dat geldt overigens niet alleen voor het kunnen organiseren, maar zeker ook als het gaat om zaken als duurzaamheid. Energiebeheer is meer dan alleen de technische beheersing. Het gaat verder. Om echt een duurzaamheidsslag te maken moet je ook een beroep doen op huurders en eigenaren. Daarbij gaat het niet alleen om maatregelen die de huurder of eigenaar kan uitvoeren, maar ook hoe je samen het gebruikers gedrag kan beïnvloeden.

Ook ‘in control? Doe de Gebouwdossier Challenge

gebouwdossier-challenge-2016-NIEUW Dit geeft volgens mij perfect het belang aan van een goed gebouwdossier. Alleen met inzicht kan een FM-er ‘in control’ blijven. Wil je weten wat er in een goed gebouwdossier thuishoort? Doe dan van 12 tot en met 16 september mee met de Gebouwdossier Challenge. Meer weten en direct aanmelden >> Aanmelden Gratis Gebouwdossier Challenge

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.