Een gebouwdossier maakt investeringsafweging mogelijk

September 2013 is het veel besproken Energieakkoord door een grote verscheidenheid aan partijen uit het bedrijfsleven en belangenorganisaties samen met de overheid gesloten. Inzet op opwekking van duurzame energie enerzijds, maar ook energiebesparing anderzijds. En in dat laatste ligt mijn handelingsperspectief met Gebouwinzicht en mijn BREEAM-assessments.

Gelukkig is iedereen in de vastgoedwereld het er wel over eens: de grootste verduurzamingsslag als het gaat om energiebesparing is te behalen in de bestaande bouw. Voor mij mag die focus nog specifieker: nadruk op de in gebruik zijnde gebouwen. Immers dan hebben we het over 99% van het Nederlandse vastgoed aangezien er jaarlijks nog maar 1% vernieuwing plaatsvindt. Daar is de allergrootste slag te slaan.

Mijn betoog – een goed gebouwdossier is de basis voor een duurzame toekomst – krijgt steeds meer bijval. Zeker nu de Staatssecretaris van Milieu & Infrastructuur begin september, in het kader van het Energieakkoord, diverse uit te voeren lijsten met energiemaatregelen heeft gepubliceerd. Deze lijsten bevatten per sector energiemaatregelen die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. De verplichting hiervan is ook verankerd in het Activiteitenbesluit dat hoort bij de Wet milieubeheer. De keuze welke maatregelen daadwerkelijk uit te voeren blijft echter afhankelijk van de situatie in en van het gebouw.
Inzicht in het gebouw met een goed gebouwdossier is nu gewoonweg essentieel. Vragen als: moeten alle lampen vervangen door LED? En hoe oud is het ventilatiesysteem eigenlijk? Een gebouwdossier maakt het makkelijker te kiezen waarin te investeren. Want ‘uit monitoring blijkt een onverklaarbaar hoog nachtelijk energieverbruik. Dat het licht op de bovenverdiepingen het hele weekend onnodig brandt, was de reden’. Of ‘Dus toch investeren in de ventilatie. Die bleek volgens het gebouwdossier inmiddels aan vervanging toe. Lost meteen alle interne klachten van medewerkers op.’ Maar dan moet je gebouwdossier wel op orde zijn.

Trainingen Inzicht in het gebouwdossier

Het klinkt simpel, het ‘even’ inrichten van een gebouwdossier. Het kan een grote klus zijn als je alles in 1 keer perfect wil doen. Dus begin vooral pragmatisch en nuchter. Haal niet zo maar alles overhoop. Begin met beleid, doe het stap voor stap.
Zelf geef ik trainingen en cursussen met Gebouwinzicht en leer ik facilitaire organisaties hoe zij zelf een gebouwdossier kunnen inrichten en beheren. Kijk op www.gebouwinzicht.nl/training voor meer informatie en om je in te schrijven voor de volgende Masterclass, of een vooraanmelding te doen voor een praktische langere training om je gebouwdossier op orde te krijgen.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.