Energie besparen binnen jouw organisatie is om meerdere redenen een goed idee. Je beperkt de impact van jouw organisatie op het klimaat, bespaart geld en je bent beter voorbereid op aankomende wetgeving. Maar, waar begin je? Waar zit voor jouw organisatie het laaghangend fruit? En hoe kom je daarachter?

De basis

Inzicht in het energieverbruik van jouw organisatie is een belangrijke eerste stap. Weten waar de pieken en het sluipverbruik zitten geeft vaak al een goed beeld van waar te beginnen. Daarnaast is het fijn om wat meer van de achtergrond af te weten voor je begint met het vervangen van lampen of het installeren van zonnepanelen.

Nu kun je ervoor kiezen dit allemaal zelf uit te zoeken of om een workshop energiebesparing te volgen. Maar zoals met veel dingen, is ook dit iets wat je beter samen aan kan pakken. Samen met jouw collega’s, de verantwoordelijken in jouw gebouw of met mede-ondernemers. Op die manier leer je van elkaar, kom je samen tot nieuwe inzichten en blijf je als team gemotiveerd.

Spelenderwijs serieus aan de slag

‘Gamification’ of ‘Gamified leren’ is een interactieve methode om in een competitieve setting gezamenlijk meer te bereiken. Je leert door te doen, waarmee je meer leert dan door alleen maar theorie door te nemen. Je kan nieuwe kennis direct toepassen op jouw situatie en de uitdagingen waar jouw organisatie voor staat. Daarnaast ervaar je positieve sociale druk vanuit jouw eigen team en de competitie met andere teams. Je werkt naar een gezamenlijk doel toe, waar iedereen iets aan heeft. Dat maakt het een bewezen effectieve manier van kennis vergaren en positieve verandering inzetten.

Vanuit die gedachte is de Energie Bespaar Game voor Gebouwen opgezet. Samen met de facilitair medewerker, gebouweigenaar, technisch beheerder, huisvestingsmanager of met jouw collega’s duik je in het ‘hoe’ en ‘wat’ van energiebesparing. Dat begint met ambities voor de toekomst en het meten van je verbruik nu. Daarna leer je aan welke wetgeving je moet voldoen, maar ook waar je al direct snelle besparingen kunt behalen. Als laatste maak je jouw plan naar de toekomst concreet en krijg je voldoende mogelijkheden aangereikt om aan de slag te gaan.

Meedoen

De komende run van de Energie Bespaar Game voor Gebouwen begint op 4 maart 2024 en duurt 6 weken. Iedere week komt er een nieuwe challenge online waarin je een ander thema behandeld. Deze challenges voltooi je op je eigen tempo, wanneer het jou het beste uitkomt. Dat kost niet meer dan een half uurtje per week. Je krijgt een heleboel nuttige informatie, die je daarna in de praktijk brengt binnen de context van jouw gebouw. Zo kom je erachter wat nu het werkelijke energieverbruik is van jouw organisatie en waar dat precies door komt.

Om deel te nemen verzamel je een team van 4 – 8 personen uit jouw gebouw. Betrek daarbij mensen die te maken met zaken als het onderhoud en beheer. Denk bijvoorbeeld aan de facilitaire dienst, onderhoudspartijen, de eigenaar en eenieder die regelmatig in het gebouw werkt of aanwezig is. Hoe diverser jouw team is, hoe beter. Want iedereen bekijkt de uitdagingen en mogelijkheden in jouw gebouw weer vanuit een ander perspectief.

Meer weten over de Energie Bespaar Game voor Gebouwen, of wil je jouw organisatie meteen aanmelden? De komende weken houden we regelmatig informatiesessies! Schrijf je in voor 26 februari. Kijk dan hier voor meer informatie over de start, het programma, de kosten en voordelen voor jouw organisatie.

Meer weten over de Energie Bespaar Game voor Gebouwen, of wil je jouw organisatie meteen aanmelden? Kijk dan hier voor meer informatie over de start, het programma en de kosten.

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.