“Echt alle bouwtekeningen?” kreeg ik onlangs als vraag tijdens mijn inspectie als BREEAM-NL in Use assessor. Een dergelijke vraag krijg ik overigens regelmatig. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Nou, in ieder geval de bouwtekeningen die de huidige situatie goed weergeven. Als je tenminste geen punten in de beoordeling wilt mislopen.” Zo simpel is het wel. Alleen als een assessor over álle recente benodigde tekeningen beschikt, kan hij of zij de punten toekennen voor diverse credits. Voor het behalen van een Outstanding of Excellent-status binnen BREEAM-NL móet je deze credits gewoon scoren, anders haal je het gewoonweg niet. Denk aan de bouwtekening van de gebruikssituatie na functieverandering (van werkplaats naar kantoor) of werkplekindelingen (van cellenkantoor naar kantoortuin). De tekeningenset moet compleet zijn met zowel indelingstekeningen als w-tekeningen en e-tekeningen.

Gebouwinzicht blijft nodig

In dit specifieke voorval had mijn contactpersoon die laatste twee tekeningen niet in de nieuwste versie voorhanden. Dus er was geen goede weergave van de werkelijkheid. Een zoektocht volgde intern met als vraag wie, wat, wanneer etc. Deze situatie is volgens mij heel herkenbaar, want dit voorbeeld – in allerlei verschillende varianten en gradaties denkbaar – kom ik echt bij (bijna) elke inspectie tegen. En het gaat dan niet alleen over de tekeningen, maar ook over de beschikbaarheid van keuringsrapporten, beveiligingsadviezen of energieverbruiksgegevens.

Dit geeft mij telkens weer de bevestiging van het belang van Gebouwinzicht en de rol van een goed gebouwdossier. Het verspreiden van de visie achter mijn bedrijf Gebouwinzicht blijft dan ook de komende tijd hard nodig.

Hoekstenen van een gebouwdossier

Wil je aan de slag met verduurzamen, dan is het op orde krijgen van jouw gebouwdossier de eerste stap. Inzicht in je gebouw is de basis van continue verduurzaming. In mijn optiek is een goed gebouwdossier gebaseerd op 5 hoekstenen: Organisatie, Gebouw, Eisen, Beleid en Instrumenten (zie afbeelding).

Bij dit gedachtengoed hoort een checklist. Deze checklist bestaat uit vragen en/ of documenten die samen zorgen voor grip op je bestaande vastgoed. Zo gaat de centrale hoeksteen van Organisatie onder andere over het kernteam, de overlegstructuur en de beslissingsbevoegdheid. Hoeksteen Gebouw geeft alle documenten aan die administratief geregeld moeten zijn. Bij Eisen moet je denken aan alle documenten waarover je wettelijk moet beschikken. Hoeksteen Beleid is een overzicht van de beleidsstukken die van belang zijn. Instrumenten zijn de ondersteunende tools. Denk aan software oplossingen die gebruikt worden voor het op orde houden van je gebouwdossier.

Volg de training Gebouwinzicht

Wil je precies weten hoe dit zit? Volg dan de 2-daagse training Gebouwinzicht op 21 en 28 maart in Utrecht. Deze training verzorg ik namens Helix Academy. Naast theorie gaan we concreet aan de slag. Na deze 2 dagen heb jij een ingevulde checklist met plan van aanpak waarmee je binnen jouw organisatie direct aan de slag kan. Bovendien beschik je over de juiste instrumenten om jouw opgedane kennis aan je collega’s of managers over te dragen. Zo kun jij perfect uitleggen waarop jouw keuzes gebaseerd zijn.
Doe mee, inschrijven kan nog! Meer informatie of direct aanmelden >>

Ben je 21 en/of 28 maart verhinderd? In oktober geef ik deze training weer. Wil of kan je daar niet op wachten, mail dan naar sannie@gebouwinzicht.nl. Ik neem dan contact met je op en dan maken we zo nodig een afspraak voor bijvoorbeeld een 1-op-1 sessie Sparren met Sannie.

Handig om te weten:
Een collega krijgt 20% korting op deelname!

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.