De komende maanden ga ik deze vraag tijdens mijn afstudeerstage voor Gebouwinzicht onderzoeken. Mijn naam is Anne Ruis, een vierdejaars Facility Management student aan De Haagse Hogeschool. De afgelopen maanden heb ik een minor Sustainable Urban Engineering gevolgd op de Haagse Hogeschool. Tijdens zowel deze minor en als ook mijn vorige stage, ben ik erachter gekomen dat duurzaamheid en vastgoed mijn interesse hebben. Zo kwam ik uiteindelijk bij Gebouwinzicht, aangezien beide mijn interessegebieden aanwezig zijn en dat ik tijdens deze afstudeerstage met behulp van Gebouwinzicht meer kennis kan opdoen over de beide onderwerpen.  

Een keur aan duurzaamheidskeurmerken 

Het onderzoek heeft betrekking op de verschillende duurzaamheidskeurmerken. Tegenwoordig zijn er immers zo veel duurzaamheidskeurmerken dat het voor bedrijven onduidelijk is welk keurmerk het beste past bij die duurzaamheidambities. Het helpt daarbij niet dat elk keurmerk verschillende doelen, aspecten, werkwijze of verwoording heeft met als gevolg dat bedrijven niet goed weten waar zij moeten beginnen met betrekking tot duurzaamheid en zijn keurmerken.  

Wet- en regelgeving voor duurzaamheid in gebouwen en organisaties worden daarbij steeds strenger. Zo is laatst een nieuwe wet in werking gesteld, namelijk de Omgevingswet en rapportage duurzaamheid van de CSRD (KvK, 2024).  Omdat dat de wet- en regelgeving van duurzaamheid steeds strenger wordt, is het goed om te kijken naar waar elk duurzaamheidskeurmerk voor staat en welke dan het beste past bij de duurzaamheidsambitie van bedrijf. 

Aanpak afstudeeronderzoek

Mijn onderzoek zal gaan over de verschillende duurzaamheidskeurmerken en hoe Gebouwinzicht haar (toekomstige) klanten strategisch en optimaal kan adviseren rekening houdend met de diverse keurmerken en wettelijke verplichting op het gebied van duurzaamheid. Tijdeans het onderzoek ga ik diverse interviews afnemen en ook deskresearch doen om antwoord te verkrijgen op deze hoofdvraag. 

De resultaten moeten opheldering geven over de verschillende keurmerken en uiteindelijk zal er een tool gemaakt worden waar bedrijven in één opslag kunnen zien welk duurzaamheidskeurmerk het beste past bij hun eigen duurzaamheidambities. Dit adviesrapport zal Gebouwinzicht helpen om op een strategische niveau inzicht te geven in de verschillende duurzaamheidskeurmerken.  

Bijdragen of meer weer weten?

Als u interesse heeft in mijn onderzoek, nodig u van harte uit om contact met Gebouwinzicht op te nemen. Wellicht kunnen wij iets voor elkaar betekenen en kunt u zo een bijdrage leveren aan het onderzoek en de resultaten. 

Ook stagelopen bij Gebouwinzicht? 

Zie jij het zitten om met Gebouwinzicht meer impact te maken? We hebben jaarlijks plek voor 1 of 2 stagiaires of afstudeerders van bijvoorbeeld een HBO opleiding Facility Management of Bouwkunde of Installatietechniek. Zie: https://gebouwinzicht.nl/vacatures/.

Foto Anders J via Unsplash    

 

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.