Interview met Rolf Hornes van VGIB. ” Gebouwen Vitaal maken en vitaal houden.” Dit blogbericht is eerder geplaatst op www.sannieverweij.nl op 22 april 2014.
Dit is het derde gastblog uit een serie waarbij ik mijn netwerk interview over hun visie op een duurzaam gebouwdossier. Vandaag is aan het woord Rolf Hornes, van Vgib Onderhoudsmanagement B.V., website: www.vgib.nl.
Wie is VGIB en wat doen jullie?
Vgib is een adviesbureau dat zich richt op vitaliteit van bestaande gebouwen. Gebouwen vitaal maken en misschien nog belangrijker, gebouwen vitaal houden. Voor ons is een gebouw vitaal wanneer het voldoet aan de functie eisen van de gebruikers, het een gezond binnenklimaat heeft, het veilig en duurzaam is en goed onderhouden. Naast advisering zijn we sterk in efficiënte implementatie van uitvoeringsprojecten. Zo organiseren we ook aanbestedingen en voeren we directie op onderhoudswerken en renovaties.
Wat is een goed gebouwdossier voor jullie?
Een set gegevens over een gebouw dat zowel volledig als actueel is. Helaas komen we slechts zelden een goed gebouwdossier tegen. Het blijkt in de praktijk namelijk helemaal niet gemakkelijk om gegevens volledig én actueel te houden. Om het proces van gegevensbeheer te ondersteunen lieten we software ontwikkelen waarmee onderhoudsleveranciers het gebouwdossier van de opdrachtgever volledig en actueel kunnen houden. In onderhoudscontracten regelen we de afspraken en vgib ziet toe op een goede naleving hiervan.
Wat betekent duurzame huisvesting (of duurzaam vastgoed) voor jullie?
Het begrip duurzaamheid heeft voor mij persoonlijk te maken met ‘zuinig zijn op je spullen’, het zit in een stukje opvoeding. Vertaald naar gebouwen betekent dit dat gebreken snel worden opgelost om vervolgschades te voorkomen, dat installaties zorgvuldig blijven ingeregeld zodat zij optimaal blijven functioneren, dat innovaties worden toegepast waar deze een positieve bijdrage hebben en ook dat de gebruikers op een zorgvuldige wijze omgaan met het gebouw.
Wat is de invloed van een goed gebouwdossier op de duurzaamheid van een gebouw?
Los van de noodzaak om duurzaamheid te kunnen aantonen voor bijvoorbeeld certificatie zijn actuele dossiers belangrijk om bijvoorbeeld snel gebreken te kunnen oplossen, om installaties te kunnen inregelen en om op een efficiënte wijze wijzigingen aan gebouwen te kunnen uitvoeren. Wanneer leveranciers van actuele dossiers gebruik kunnen maken en op aan kunnen van beschikbare informatie scheelt dit ook veel extra controles en opnames op locatie.
Wat doe jij om de gebouwde omgeving te verduurzamen?
VGIB Gebouw BeheerWij wijzen onze opdrachtgevers bij de onderhoudsinspecties voor MJOP (meerjaren onderhoudsplannen) op mogelijkheden voor toepassing van duurzame toepassingen zoals bijvoorbeeld: groene daken, warmtepompen, laag volume luchtbehandelingskasten, WKO’s, perlators, extra isolatie, verlichtingsarmaturen en zonnecollectoren. Daarnaast wijzen we op energieverliezen door bijvoorbeeld slecht ingeregelde WKO’s of verwarmingsinstallaties. Verder vinden we het een leuk extraatje om opdrachtgevers te adviseren over plaatsing van nestkasten voor vogels tegen gevels.
Voor meer informatie over VGIB kunt u terecht op: www.vgib.nl.