Interview met Sannie Verweij over een Duurzaam Gebouwdossier. Dit blogbericht is eerder geplaatst op www.sannieverweij.nl op 04 maart 2014.

Voor mij is een gebouwdossier een essentieel onderdeel van een duurzaam gebouw. Dus als we toe werken naar een duurzaam gebouwde omgeving, ben ik ervan overtuigd dat we van de bestaande bouw goede gebouwdossiers moeten gaan opzetten. Voor veel partijen klinkt dit logisch, maar is het in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Om een BREEAM-NL In Use certificering te kunnen behalen is het ook van belang om een goed gebouwdossier op orde te hebben. Hoe meer informatie er in het gebouwdossier staat, hoe makkelijk het is om de vragen uit BREEAM-NL In Use te beantwoorden. Omdat het voor veel partijen nog niet duidelijk is wat een goed gebouwdossier is, of hoe je dat kan opzetten, heb ik in de komende maanden regelmatig een gastblog/ interview, waarbij ik contacten uit mijn netwerk aan het woord laat over hun visie op gebouwdossier en duurzaam vastgoed. Elke van deze bedrijven speelt een rol in en rondom duurzaam vastgoed en is op één of andere manier betrokken bij het maken en vullen van gebouwdossiers. Ik stel hen allemaal dezelfde vragen. Om te beginnen zal ik deze vragen ook zelf beantwoorden.

Wie is Sannie Verweij Advies en wat doen jullie?

Sannie Verweij Advies is een eenmanszaak met een passie voor duurzaam vastgoed. Als Assessor (controleur) voor BREEAM-NL Nieuwbouw en BREEAM-NL Bestaande Bouw zie ik veel bedrijven die bezig zijn om hun gebouw te verduurzamen. Ik zie daarbij veel goede voorbeelden van gebouwdossiers die gebouwbeheerders helpen het gebouw te verduurzamen.

Wat is een goed gebouwdossier voor jullie?

Voor mij staat in een goed gebouwdossier alle informatie die relevant is voor adequaat beheer, onderhoud en gebruik van het gebouw. Denk hierbij aan recente revisietekeningen, maar ook aan goede gebruikershandleidingen, zodat de gebruikers ook weten hoe ze het gebouw moeten gebruiken. Daarnaast staan er in een goed gebouwdossier ook relevante informatie over de staat van installaties en wat wanneer aan vervanging toe is. Wat betekent duurzame huisvesting voor jullie? Ruim 40% van het totale energieverbruik in Nederland (zie blog 3) wordt veroorzaakt door gebouwen. Als je dus als organisatie iets aan je CO2 footprint wil doen, dan is het logisch om dat in een duurzamer gebouw te doen. In een duurzaam gebouw ben je als organisatie niet alleen bezig met energiebesparing, maar ook met de gezondheid en het comfort van je medewerkers. Een duurzaam gebouw is prettig om in te werken.

Wat is de invloed van een goed gebouwdossier een op de duurzaamheid van een gebouw?

Pas als het gebouwdossier op orde is, kan je de juiste keuzes maken voor het onderhoud en gebruik van het gebouw. In een duurzaam gebouw worden installaties op het juiste moment (niet te vroeg, maar ook niet te laat) onderhouden en vervangen. Het inregelen en afstemmen van materiaal keuzes op installaties kan optimaler worden geregeld, en ook het gebruik van het gebouw kan beter worden afgestemd op de mogelijkheden van het gebouw. Dit draagt allemaal bij aan de duurzaamheid van een gebouw.

Wat doe jij om de gebouwde omgeving te verduurzamen?

Screenshot BREEAM NL In Use AssessmentoolIn een duurzaam gebouw worden installaties op het juiste moment (niet te vroeg, maar ook niet te laat) onderhouden en vervangen. Het inregelen en afstemmen van materiaal keuzes op installaties kan optimaler worden geregeld, en ook het gebruik van het gebouw kan beter worden afgestemd op de mogelijkheden van het gebouw. Dit draagt allemaal bij aan de duurzaamheid van een gebouw. Vanuit mijn bedrijf adviseer ik partijen hoe ze een gebouwdossier zodanig kunnen opzetten, dat ze makkelijk een duurzaamheidcertificering kunnen behalen. Met een duurzaamheidscertificaat, zoals bijvoorbeeld BREEAM-NL wordt de duurzaamheid van je gebouw inzichtelijk en meetbaar. Zo laat ik verschillende organisaties zien hoe zij zich kunnen verbeteren. Wil je meer weten over het nut van een duurzaam gebouwdossier? Neem dan contact op met Sannie Verweij of bezoek haar website via sannieverweij.nl.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.