Afgelopen week was ik op de PROVADA

De PROVADA is hét jaarlijkse ontmoetingspunt voor de vastgoedbranche. Tijdens drie beursdagen in de RAI in Amsterdam treffen ontwikkelaars, beleggers, consultants, retailers, financiers, woningcorporaties, eindgebruikers en gemeenten elkaar. Om in een professionele omgeving hun plannen, ideeën en visies met elkaar te delen. (Bron: www.provada.nl )

Altijd goed om oude contacten aan te halen en nieuwe contacten op te doen. Dit geldt zeker in het netwerk van vastgoedeigenaren en vastgoedbeheerders. Interessant hierbij was dit jaar de feestelijke lancering van het boek ‘Vastgoedexploitatie’, een initiatief van Mariëlle Wieman, directeur NeVaP en Maarten Vermeulen, Managing Director van RICS Europe, Russia & CIS.

Behalve netwerken, geeft de beursvloer – van wie er wel, maar ook van wie er niet staat-, een goed beeld van de trends in vastgoedland. Het PROVADA thema van dit jaar is The Next Step. Een korte samenvatting voor jou van de drie trends die ik gezien heb:

Trend 1 = software voor vastgoed

De opkomst van software voor vastgoed dient zich aan. Van handige apps die energiemaatregelen tonen tot digitaal gebouwbeheer; van energie monitoring systemen naar complete gebouwdossier software. De mooiste dingen die ik gezien heb ga ik vast en zeker later nog een keer behandelen, maar duidelijk is in ieder geval dat de digitale revolutie ook vastgoedland bereikt heeft. Dat zeggen ook Thomas en Thomas, in het artikel op Vastgoedjournaal
“Alle signalen wijzen erop dat de markt er klaar voor is: De versnelling van de digitale revolutie in de vastgoedsector gaat nu echt beginnen.”

Trend 2 = nieuwe diensten

De samenwerkingen waar iedereen het over heeft, leiden tot nieuwe diensten. Banken die energieadvies gaan geven. Gebouweigenaren die hospitality services gaan verlenen. Toeleveranciers die het hele onderhoud op zich nemen. Het zijn allemaal zaken die al langere tijd spelen, maar zo op de beurs naast elkaar zie je pas echt duidelijk welke kant het op gaat. En dit zijn echt geen eenmalige trends. In de overgang naar een duurzamere en slimmere gebouwde omgeving, hebben we dit soort gamechangers nodig. Als een toeleverancier van bijvoorbeeld een klimaatsysteem direct met de klant gaat praten over wat hij echt nodig heeft, kom je tot hele nieuwe innovaties.

Wat wordt jouw rol straks in vastgoedland? Ga jij eruit als de vastgoedwereld Lean gaat werken? Of pak je de spilfunctie om de waarde voor mensen/klanten/eindgebruikers te verbeteren?

Trend 3 = huh, geen …

De derde trend die ik zag, was eigenlijk wat ik niet zag. Want er was dit jaar geen FM-plein meer op de PROVADA. De afgelopen twee jaar hebben FMN, Facilicom en vele anderen heel enthousiast de rol van de Facility Manager neergezet als één van de spilfuncties in vastgoedland. En tot mijn grote verbazing waren ze er dit jaar niet. Geen FM-plein, geen Meet & Greet voor Vastgoed & Facility Managers, geen ontmoetingsplek voor Vastgoed- en Facility Managers, waar zij elkaar en elkaars vakgebied beter leren kennen. Dus hebben FMers opeens geen spilfunctie meer?

Eens of oneens? Laat het weten!

Ik vond het – op zijn zachts gezegd – vrij opmerkelijk. Facility Managers, ze waren er wel, ik heb ze gezien, maar ik wil graag hen volgend jaar weer terug op een FM plein. Jij ook? Wil je reageren? Laat het mij weten:

[yop_poll id=”3″]

 

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.