Als bouwkundig adviseur en expert binnen verduurzamen van bestaand vastgoed ben ik nu ruim 6 jaar geaccrediteerd bij de DGBC als assessor voor het controleren van trajecten van BREEAM-NL in Use. Ik heb dan ook een keur aan voorbij zien komen: van grote bedrijfsverzamelgebouwen en kleinere kantorencomplexen tot sorteercentra en hotels. Hoewel de ambities van deze aanvragen per procedure verschilden, zie ik toch ook een overlap in de maatregelen die binnen elk traject terugkomen.
Ben je van plan om dit jaar zelf een BREEAM-NL in Use traject te starten, neem deze punten dan zeker mee! Door hier van te voren al handig op in te spelen tijdens je aanvraag kun je zowel veel tijd als geld besparen.
De top 5 maatregelen die veel punten opleveren binnen BREEAM-NL In Use
1. Energielabel en maatwerkadvies
Het hebben van een Energielabel en het bijbehorende maatwerkadvies levert direct punten op in BREEAM. Hoe beter je label, hoe hoger de score op het onderdeel Asset. En hoe meer maatregelen uit je uit dat adviesrapport reeds hebt uitgevoerd of al ingepland zijn, hoe hoger de score zal zijn op het onderdeel Beheer.
2. Duurzaam inkoopbeleid
In het eerste blog uit deze serie schreef ik al hoe een slim inkoopdocument borgt dat alle inkoop wordt gedaan op een duurzame manier. Dit document (of je standaard inkoopvoorwaarden) kunnen dan als bewijslast dienen voor meerdere credits, zoals MAN06, ENE104 of HEA17.
3. Energiemonitoring en analyse
In het tweede blog lichtte ik het belang toe van het vastleggen van doelstellingen en het op de agenda zetten van duurzaamheid binnen het huurdersoverleg. Energiemonitoring en analyse is een onderwerp wat daar ook bij hoort. Het is niet voor niets één van de erkende maatregelen uit het Activiteitenbesluit. Met eigenaar, huurder en installateur dien je regelmatig de energieverbruiken te bespreken. Zo word je bewust van eventuele afwijkingen ga je vanzelf met elkaar op zoek naar nog meer besparingen. Bovendien levert dit er ook nog eens punten op in BREEAM.
4. Goede plattegronden
Voor meerdere credits in BREEAM moet je het behalen van een credit aantonen aan de hand van een plattegrond. Het gaat daarbij niet alleen om de bouwkundige plattegrond, maar ook de ingetekende werkplekken. Bijvoorbeeld om aan te tonen hoeveel douches er aanwezig zijn, hoeveel koffiecorners, maar ook hoeveel daglicht er beschikbaar is op de werkplekken en hoeveel werkplekken bediend worden door hetzelfde lichtknopje. Goede, digitale plattegronden zijn dus noodzakelijk voor je begint aan een BREEAM-NL In Use traject. Levert geen punten op, maar heel veel tijdsbesparing en dus geld.
5. Goed contact met je leveranciers en installateurs
Zorg dat je goed contact hebt met je onderhoudspartijen, leveranciers en installateurs. Voor veel punten in BREEAM moet je namelijk op detailniveau informatie aanleveren. Dergelijke informatie is voor jou lastig te vinden, maar voor je installateur zo beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de conditiemeting van alle elementen, maar ook of de kranen zijn voorzien van doorstroombegrenzers of waterbesparende toiletspoelingen. Laat dit soort informatievragen niet liggen en afhangen van 1 dag voordat het certificaat de deur uit moet (belangrijkste reden voor vertraging binnen het proces). Zorg dat je dit soort informatie al veel eerder beschikbaar hebt.
Andere leerpunten
Wil je meer leerpunten voordat je start met BREEAM-NL In Use? Lees dan vooral ook mijn vorige blogs. Zo ging ik eerder in op het leerpunt van het verzamelen van informatie en concreet over een slim beleidsplan inkoop voor een hoge score BREEAM-NL Beheer. Ook het steeds terugkerende issue van Split Incentive heb ik in het licht van een BREAAM traject behandeld. Dit blog is de derde en voorlopig laatste in deze serie. Wellicht dat er in de loop der tijd nog interessante nieuwe zienswijzen of leerpunten zijn die ik wil delen.
Sparren met Sannie
Wil je dit jaar concreet aan de slag met verduurzamen van jouw gebouwvoorraad en vraag je je af of een traject BREEAM-NL In Use voor jou, jouw organisatie en jouw portefeuille de beste stap is om aan de slag te gaan? Overweeg een Sessie Sparren met Sannie. Als expert voor het verduurzamen van bestaand vastgoed doorzie ik vaak snel waar voor jou de grootste kansen liggen. Misschien is dat inderdaad een BREEAM-in Use traject, maar het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld een interne cursus duurzaamheid jouw organisatie beter op weg helpt. Door mijn onafhankelijke blik kan ik verbanden leggen die zorgen voor een nieuwe impuls.
Interesse? Mail mij op sannie@gebouwzicht.nl. Ik bel je dan voor een nadere kennismaking en samen maken we een afspraak voor een Sessie Sparren met Sannie. Doen! Ik merk dat klanten die deze sessie al gehad hebben nu vol vertrouwen en enthousiasme concreet aan de slag zijn.
[fsb-social-bar]