Afgelopen week sprak ik met een medewerker van GGZ instelling onder ander over Gebouwinzicht (niet van de foto hierboven, dat is een ander medisch centrum). Volmondig werd mijn stelling over het nut van een goed gebouwdossier beaamd. Maar met de kanttekening: “Een gebouwdossier is niks voor ons als GGZ instelling. Onze organisatie is veel te complex, we zijn nu eenmaal geen kantoor.”

‘Een steen blijft een steen’

Dat laatste deel is helemaal waar. Maar toch ben ik het niet eens met de stelling. BREEAM In Use in de huidige versie is bijvoorbeeld ook ontwikkeld om officieel alleen kantoren en winkels te beoordelen. Op dit moment draaien er echter wel pilots om te onderzoeken of BREEAM ook toepasbaar is voor andere functies zoals onderwijs en lichte industrie. De eerste resultaten van deze pilots geven aan dat over het algemeen blijkt dat veel onderwerpen uit BREEAM over ‘de stenen’, of te wel het hele gebouw gaan. Want of je nu een conditiemeting van een kantoor uitvoert, of een conditiemeting van een schoolgebouw, dat maakt gewoon niet zo veel uit. Het gaat om het de conditie van het gebouw: wat is de huidige situatie, hoe zou het moeten zijn, en wat moet je in of aan het gebouw veranderen om het in die staat te krijgen.

‘En papier is papier’

Zo is het ook met het gebouwdossier. Ook een gebouwdossier gaat, zoals het woord al aangeeft, over het gebouw. Maar een compleet gebouwdossier gaat over meer dan alleen stenen. Er moet een beleid aanwezig zijn: afval beleid, energiebesparingsbeleid, het toegangsbeleid, etc. De inhoud van dat beleid zal wellicht anders zijn voor een kantoor of een GGZ instelling. Maar dat het ‘document beleid’ er is, is voor het gebouwdossier van belang. En dat is onafhankelijk van de functie.

Waar zitten dan wel de verschillen?

Natuurlijk, verschillen tussen commercieel en maatschappelijk vastgoed zijn er. Ik blogde afgelopen oktober over de 3 wezenlijke verschillen bij verduurzaming van commercieel vs maatschappelijk vastgoed naar aanleiding van de Gemeentelijke Vastgoed Dag.

Wat betreft een gebouwdossier zit het verschil overigens vooral in de organisatie. Niet voor niets gaat hoeksteen 1 van mijn model van de 5 hoekstenen over het goed in kaart brengen van de organisatie. Daarbij gaat om de geldstromen: wie betaalt ‘wat’ en ook wie betaalt ‘wie’. De belangrijkste vraag blijft: Wie voelt zich verantwoordelijk om de handschoen op te pakken?

Veel scholencomplexen en gebouwen van de gezondheidszorg hebben momenteel te maken met wijzigingen in geldstromen. Dat betekent ook dat er veranderingen zijn in de organisatie aangezien er verschuivingen in verantwoordelijkheden zullen plaatsvinden. Als je verantwoordelijk bent voor de financiën van het gebouw, wil je ook weten hoe het gebouw er zelf voor staat. Dat betekent dus dat je ook je gebouwdossier op orde moet hebben.

Ook Triodos herkent het belang van duurzaam gebouw in de zorg

Ook Aafke Zwart van de Triodosbank herkende dat er een omslag in benadering is in de zorg. “Ik probeer zorgondernemers en bestuurders ervan te overtuigen dat een investering in het pand juist een uitstekende bezuinigingsmaatregel is. Mits het pand duurzamer gemaakt wordt. Een goede isolatie, zonnepanelen en een zuinig installatiesysteem kunnen de energierekening flink verlagen. Het geld dat op deze manier bezuinigd wordt kan direct naar extra en betere zorg.”
Lees haar hele artikel op de site van Triodos.

Het begint tot steeds meer zorgondernemers door te dringen dat een duurzaam pand geen kostenpost is maar een bezuinigingskans. Aafke Zwart, Triodos bank

Spar met mij!

Heb je hier vragen over? Wil je met mij hierover sparren wat jij binnen jouw organisatie de eerste stap is op weg naar een goed gebouwdossier? Wil je bovendien weten wat het je kan opleveren als je je gebouwdossier op orde hebt? Vraag dan een telefonisch Adviesgesprek met mij aan. Dat is gratis en geheel vrijblijvend. Ik help je graag.
Plan een afspraak in.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.