Vandaag een gastblog door Else Boutkan van Waves of Change www.wavesofchange.nl. Regelmatig plaats ik op gebouwinzicht gastblogs van intrigerende sprekers en denkers. Ik heb Else vorig jaar leren kennen via Twitter en contact gezocht omdat ik geïntrigeerd ben in hoe zij organisaties helpt in verduurzamen. Zij helpt leiders in duurzaamheid om het draagvlak voor duurzaamheid in de organisatie te vergroten. Bij veel bedrijven is dit de MVO manager of de duurzaamheids coördinator. Maar het kan natuurlijk ook de facilitair manager of de technisch gebouwbeheerder zijn die dit initiatief neemt. Haar gastblog gaat over de kansen van energiebesparing zonder grote technische ingrepen .
De meeste energie komt vrij bij de kleinste besparing
Met een projectmatige, technische aanpak kunnen in een gebouw grote energiebesparingen gerealiseerd worden. Projecten als isoleren, een goed afgesteld klimaatbeheersingssysteem, plaatsen van zonnepanelen zijn voor een facilitair manager een fluitje van een cent. Een grote besparing via een technisch project is in de statistieken en klimaatscores goed waarneembaar. Voor de gebruikers van het pand is het veelal onzichtbaar. Iets waar ze hooguit over lezen of horen, maar weinig van merken bij de uitvoering van hun dagelijks werk.
Besparingskansen door gedragsverandering
In een gebouw zijn er ook veel kansen voor relatief kleinere energiebesparingen. Denk aan zaken als verlichting, computers en andere apparatuur. Het realiseren van deze besparingen vraagt betrokkenheid en gedragsverandering van de gebruikers van het pand. En aansturen van gedragsverandering vraagt een totaal andere aanpak dan het aanbrengen van technische aanpassingen. Afhankelijk zijn van anderen om jouw besparing tot een succes te maken wordt vaak gezien als enorm gedoe. Dit – samen met de kleinere winst – maakt dat menig facilitair manager deze optie tot besparing vaak links laat liggen.
Waarom zou het toch de moeite waard zijn om de weg van gedragsverandering in te slaan? Omdat juist bij deze kleinere energiebesparingen veel energie los komt! In gedragsverandering schuilt een potentiële bredere duurzame bewustwording – een duurzame omslag binnen de organisatie. Het zou toch fantastisch zijn als de facilitair manager daar de grote aanjager van bleek te zijn!
Wat brengt een energiebesparingproject gebaseerd op gedragsverandering met zich mee?
Het domino effect van gedragsverandering
Gedragsverandering rondom één bepaald thema gaat vaak gepaard met bewustwording rondom andere thema’s. Energiebesparend gedrag zet ook aan tot bijvoorbeeld nadenken over papierverbruik, over de keuze van vervoer voor woon-werkverkeer en over andere duurzame thema’s die directe gekoppeld zijn aan gedrag. Meer vliegen in één klap dus.
Daarnaast hebben alle gebruikers van het pand een werkfunctie waarin een duurzame houding ook belangrijk is. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat bij aandacht voor energiebesparing een inkoper duurzaam gaat inkopen, een technisch tekenaar ook rekening gaat houden met duurzaamheid en niet alleen met kosten, of dat medewerkers bij personeelzaken gaan nadenken over arbeidsvoorwaarden voor duurzame mobiliteit.
Energie zit bij de medewerkers
Kortom, energiebesparing via gedragsverandering geeft in eerste instantie misschien een kleinere besparing dan een grote technische aanpassing aan het gebouw. Het zal daarentegen een grote duurzame energiestroom teweeg brengen. Een stroom van positieve energie vanuit de gebruikers van het pand. En dat is wat je wilt als het over duurzaamheid gaat: energie in de organisatie! En die energie zit juist bij medewerkers, ondanks dat die ‘slechts’ relatief kleinere besparingen kunnen realiseren! Die overigens nog steeds substantieel kunnen zijn.
En die energie draagt bij aan draagvlak. Draagvlak voor de inspanningen van de facilitair manager en ook breder draagvlak voor duurzaamheid. Iets waar veel meer afdelingen en managers baat bij hebben en dus blij mee zullen zijn. De facilitair manager heeft dus een veel grotere rol in het vooruitbrengen van duurzaamheid dan hij of zij zich misschien in eerste instantie zelf realiseert.
Wilt je meer informatie over dit onderwerp? Kijk eens op de site van Else: www.wavesofchange.nl.
Else en ik gaan op korte termijn om tafel zitten, om te kijken wat wij samen voor jullie kunnen betekenen. Houd hiervoor de nieuwsbrief in de gaten. Ben je nog niet geabonneerd op de nieuwsbrief van gebouwinzicht? Doe dat dan hier: inschrijving nieuwsbrief Gebouwinzicht.
[fsb-social-bar]