Return on Investment, Business Case, Value Case, exploitatiekosten.
Allemaal mooie woorden, maar wel van groot belang. Want wat is nu de financiële waarde van het op orde hebben van je gebouwdossier?
Waarde van Gebouwinzicht bij verkoop of huurcontracten
Dat inzicht in de gebouwgegevens interessant is bij de verkoop, is evident. Het is heel handig als er tekeningen beschikbaar zijn. Nog beter als er ook kennis beschikbaar is over de staat van onderhoud en wat er nog in dat kader de planning staat. En ideaal als ook het contractmanagement op orde is. Maar wat is de financiële waarde van het gebouwdossier precies? Is dit 10% van de taxatiewaarde? Of 30 of zelfs 40% van de waarde van het pand?
Waarde van Gebouwinzicht in de exploitatiefase en in het dagelijks beheer
Wat mij interesseert is wat een goed gebouwdossier dat volledig op orde is, oplevert in het dagelijks beheer. Dat is helaas (en ook natuurlijk) lastig in te schatten en voor elke situatie anders. Het gaat mij vooral om de ‘vermeden’ kosten. Om vermeden faalkosten van de willekeurig (en dus verkeerde) openmaken van schachten bij lekkages. Om vermeden faalkosten van onnodig energieverbruik. Om vermeden kosten van opnieuw intekenen van plattegronden bij iedere interne verhuizing of verbouwing. En vooral om vermeden kosten van onnodige, verlopen en overbodige (onderhouds-)contracten. Want geloof mij. Dit laatste komt echt veel voor!
Wat denk jij dat het hebben van een goed gebouwdossier oplevert in het dagelijks beheer?
Geef je reactie op LinkedIn en discussieer mee!
Wil jij ook Gebouwinzicht hebben?
Ben jij overtuigd dat inzicht in je gebouw voor jou een duidelijke meerwaarde heeft? Ben je al langer van plan om te werken aan je gebouwdossier. Wil je kennismaken met mijn model van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier? Doe dan mee met de gratis Gebouwdossier Challenge. Aan het eind van de week weet je in hoeverre jij je gebouwdossier al op orde hebt.
[fsb-social-bar]
Wat is de benchmark? De NFC Index? Een werkplek kost integraal tijdens beheerfase zo’n €8.500 per jaar. Als het EGD real-time wordt geintegreetd met Services-deel dan kan het 20-20% zijn.
Bedankt voor je reactie Fred! Mooi dat jij hem insteekt vanuit de werkplek gedachten en de NFC index ook noemt. Grappig dat op LinkedIn bij de reacties juist de waarde voor de gebouweigenaar gezocht wordt. En dat levert hele verschillende conclusies op!