Ik roep het al jaren: we moeten energie besparen in bestaande gebouwen. Ik roep dat vooral omdat het besparen van energie direct bijdraagt aan het verminderen van de CO2 uitstoot en daarmee ook zorgt voor minder opwarming van de aarde. Zo voorkomen we de klimaatverandering.

En nu met de situatie rondom Rusland en Oekraïne is dit onderwerp urgenter dan ooit. We willen voor ons warmte en energiegebruik in Nederland (en de rest van West-Europa) niet afhankelijk zijn van wat er geopolitiek gebeurt. Besparen op warmte en elektra zorgt direct voor minder aardgas. Wist je dat een groot deel van ons netwerk voor elektra nog steeds wordt gemaakt door het stoken van aardgas? Bron: www.energieinnederland.nl

Op diezelfde site zie je ook dat de Gebouwde Omgeving verantwoordelijk is voor een zeer groot deel van het energiegebruik in Nederland. Wij kunnen als specialisten in ons vak – adviseurs, huisvestingsmanagers, gebouweigenaren – dan ook echt een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot en ook het verminderen van aardgas en olie afkomstig uit Rusland.

Hugo de Jonge

Ik kreeg vorige week (10 maart 2022) een filmpje doorgestuurd van Hugo de Jonge met zijn openingsspeech op het Congres Aardgasvrije Wijken. Hugo De Jonge zegt daar:
“Ik denk dat we voor de hele korte termijn, vandaag en morgen, moeten doen wat er vandaag en morgen mogelijk is. Energiebesparing is gewoon vandaag en morgen mogelijk. Ik vind dat we daar ontzettend veel tempo in moeten maken. En ik wil iedereen vragen om daar gewoon in mee te doen.”

Dagtegengas

En dat gaan we ook doen! Met een groep experts uit de energiewereld en creatieve sector roepen we 27 maart uit tot de DAG tegen GAS. Zie www.dagtegengas.nu . Volg de organisatie en actie ook op Instagram via @dagtegengas.

Het is namelijk tijd voor tegengas tegen de afhankelijkheid van (Russische) fossiele brandstoffen. Dit doen we voor 🇺🇦 Oekraïne, voor meer onafhankelijkheid, voor een lagere energierekening en voor het vertragen van klimaatverandering. Hoe? We willen middels deze landelijke dag zoveel mogelijk gasgebruikers aansporen hun energieverbruik, systematisch, te verminderen. 📉

Maar wat kan jij dan concreet die dag doen? Wat kan jij vandaag nog doen? Thuis of in het kantoorpand waar je werkt, of op de school waar je lesgeeft? 5 hele conrcete acties op een rij:

1. Zet de verwarming één graad lager. Als je het koud krijgt, dan trek je maar een trui aan. Vanaf nu is het dus elke dag warmetruiendag. Ik heb thuis zonder overleg de thermostaat afgelopen week in stapjes al 1 graad lager gezet. Ik heb nog niemand horen klagen. Morgen gaat hij nog een halve graad omlaag.

2. Monitoren van je energiegebruik. Veel gebouwen zitten al op een slimme meter. Ik kan zelf dat thuis terugzien wat we gisteren verbruikt hebben. Nog kom ik altijd weer tot nieuwe inzichten met de uitdaging waar ik nog wat meer kan besparen. Zo werkt dat ook voor jouw kantoor of schoolgebouw! Geef het goede voorbeeld in al je eigen gebouwen door in het weekend van 27 maart de verwarming en lichten uit te zetten. Waar zit jouw sluipverbruik?

3. Ga (zelf, of met een installatieadviseur) de instellingen van je installaties eens langs: op welke tijden springen je installaties dagelijks in werking? Is dat werkelijk nodig of kan dat ook iets later? En hoelang blijft het ’s avonds nog warm als ik de thermostaat thuis lager zet? Kan het niet wat vroeger? En is de toevoer temperatuur naar de radiatoren niet te hoog ingesteld? Zet je ketel op 60 i.p.v. op 70 graden. Wellicht kan je nog lager, zonder dat je het koud krijgt?

4. Ga op de fiets i.p.v. met de auto. Zelfs als je elektrisch rijdt, verbruik je kostbare energie. Wist je dat 45% van het aardgas dat wij in Nederland verbruiken, wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. ? Bron  www.energieinnederland.nl/feiten-en-cijfers  (zie ook kader hieronder)

5. Deel je kennis, en haal kennis op bij anderen! Er zijn al heel veel prachtige sites waar je informatie kan vinden over wat jij vandaag nog kan doen om olie en aardgas te besparen.
Een paar voorbeelden van bronnen om te bekijken:
• 27 maart: dag tegen gas: www.dagtegengas.nu
• Urgenda: www.tegengas.nu
• Nederlandse vereniging voor Duurzame Energie: www.nvde.nl/nvdeblogs/pleidooi-voor-een-samenwerkingsprogramma-snelle-energiebesparing/
• Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl/isoleren-en-besparen/

Zomaar een paar simpele acties die jij nu, vandaag nog, kan uitvoeren om direct energie te besparen. Als de installatie van je utiliteitspand net iets complexer is dan thuis, schakel dan je installateur in. Die kan dan met je meedenken over slimme oplossingen.

#dagtegengas #energietransitie #gideon #ukraine #commissioning

energie in nederland feiten en cijfers blog gebouwinzicht dag zonder gas

 

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.