Afgelopen dinsdag gaf ik voor de Dutch Green Building Council een Workshop over Commissioning en BREEAM. Deze workshop ging met name over credit MAN 1 Prestatieborging voor BREEAM-NL Nieuwbouw en grote renovaties. Maar wist je dat er ook Prestatieborging toegepast kan worden op bestaande gebouwen? Dit heet dan Re- Commissioning of Retro-Commissioning.

Cursus Commissioning bij TVVL

Ik ben ook docent voor de TVVL over dit onderwerp. TVVL is de Vereniging voor mensen met affiniteit voor gebouwgebonden installaties. Het doel van TVVL is om kennisdeling en kennisoverdracht te stimuleren. Ze hebben dan ook een groot cursusaanbod op het gebied van installatietechniek. Naast de cursus Duurzaamheid in de Gebouwde Omgeving geeft de TVVL dus ook een cursus over Commissioning. Als docent verzorg ik dag 1 van deze 6daagse cursus: waarom zou je commissioning willen en wat je ermee kan als huisvestingsmanager.

Commissioning – een kleine lezing

Commissioning is een gefaseerd proces gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van installaties en van toepassing op zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Bron: tvvl.nl/cursussen/commissioning.

Het gaat er dus om dat er een onafhankelijke partij toezicht houdt of de installaties voldoen aan de functionele eisen van de opdrachtgever/ eindgebruiker.

Is jouw gebouw of zijn de installaties van je gebouw wel eens getoetst volgens de richtlijnen van Commissioning? Dit kan bijvoorbeeld gedaan zijn bij de nieuwbouw van het gebouw. Het is overigens ook mogelijk om opdracht te geven tot Retro Commissioning van een bestaand gebouw of alleen op de installaties van een bestaand gebouw. In de praktijk zie ik dit vaker. Een Commissioningsmanager kijkt of de installaties in het gebouw nog voldoen aan de eisen zoals deze ooit gesteld zijn (of nu gesteld worden). Dit betekent dat er integraal wordt gekeken of de installaties naar behoren werken door middel van controle op:
– ontwerp van de installaties,
– uitvoering van installaties (installatie fouten opsporen),
– controle op keuringsrapporten en/of
– metingen.

Zeker indien er veel klachten over het binnenklimaat zijn, is het wellicht verstandig om een deskundige Commissiongsmanager integraal en onafhankelijk naar de installaties te laten kijken. Zo weet je zeker of de installaties ook zo zijn geïnstalleerd als bedoeld. De uitslag kan je vervolgens intern communiceren naar alle gebouwgebruikers.

Ook een cursus?

Ben je geïnteresseerd in een cursus van mij? Kijk dan op de site van Gebouwinzicht. Ik geef bijvoorbeeld 2daagse praktijktrainingen over BREEAM. Ook verzorg ik in-company adviestrajecten voor het begeleiden van de verduurzaming van jouw vastgoed.

Laagdrempeliger aan de slag? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Ik hou ik je op de hoogte wanneer dit najaar mijn online programma Stapsgewijs Gebouwinzicht weer start. Als bonus krijg je mijn checklist en whitepaper over de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.