Bij het beheer van een gebouw denkt iedereen al snel aan technisch beheer. Maar het zijn ook de mensen in het gebouw zelf die waardevolle informatie kunnen geven. Alleen is dat niet te monitoren met meters. Dat moet je anders onderzoeken. Tevredenheidsonderzoek naar comfort Een belangrijk onderdeel van een goed gebouwdossier is dat je weet wat de gebouwgebruikers van het gebouw vinden. Dat ‘vinden’ kan je onderzoeken aan de hand van een tevredenheidsonderzoek. Daarbij kan je je richten op het geheel, maar ook heel specifiek op bepaalde onderdelen. Een leuke tool hiervoor is de Comfort Monitor van DGMR.

“Op basis van feedback van de gebruikers van een gebouw adviseren wij op maat hoe het binnenmilieu nog beter kan aansluiten op de wensen van de medewerkers. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van het binnenmilieu en op de gezondheid van de medewerkers. De perceptie van de gebruikers van gebouwen staat dus centraal.”

“In de analyse van de resultaten van de Comfort Monitor wordt rekening gehouden met de hoeveelheid tijd die de medewerker in het gebouw doorbrengt en waar de werkzaamheden over het algemeen worden verricht: op welke verdieping, aan welke gevel? Het comfort wordt getoetst op vier thema’s: daglicht, geluid, temperatuur en luchtkwaliteit.”

In plaats van het gebouw vol te hangen met sensoren en ander kostbaar onderzoek met daglichtberekeningen en temperatuur overschrijdingsberekeningen wordt “met behulp van de online tool de waardering van medewerkers in tien minuten tijd over verschillende comfortaspecten van hun werkplek in kaart gebracht.” Het wordt natuurlijk pas echt interessant als de installateur aan de hand van de resultaten kan zien of en hoe hij de installaties nog beter kan inregelen om tot een hoger gebouwcomfortniveau te komen.

Juist later of eerder

De input van de resultaten van zo’n gebruikersonderzoek geeft jou als huisvestingsmanager ook interessante input voor bijvoorbeeld je onderhoudsbeleid. Want als de installaties technisch afgeschreven zijn, maar nog goed functioneren, kan je je afvragen of je ze al moet vervangen. Precies andersom kan natuurlijk ook. Zo kan de uitkomst van het gebruikersonderzoek uitwijzen dat installaties die financieel gezien eigenlijk nog niet afgeschreven zijn, je toch naar voren moet halen bij het plannen van onderhoud.

Nog meer van dit soort tools?

Laat het mij weten! Ik ben enthousiast over deze tool. Het laat zien dat een relatief eenvoudige tool veel waardevolle informatie kan geven voor het gebouwdossier. Ken jij nog meer van dit soort handige tools, leuke instrumenten of eenvoudige apps waarvan je benieuwd bent wat ik er nu van vind? Mail ze naar sannie@gebouwinzicht.nl. Wie weet gaat mijn volgende blog wel over jouw tool. Ik ben benieuwd!

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.