Al weken gaat elk nieuwsbericht over niks anders meer. In mijn vorige blog schreef ook ik over de impact van de corona maatregelen op mijn thuissituatie en hoe Gebouwinzicht daar toen en nu mee omgaat. Deze periode biedt echter ook kansen en mogelijkheden. Zeker waar het gaat om circulariteit:

“Ik zie kansen voor de circulaire economie met kortere ketens. Terug naar vroeger, waarbij iedereen in het dorp bijdroeg met de ruil economie, het van dichtbij halen van je voedsel en van je grondstoffen. Deze crisis dwingt ons te denken aan hoe we met elkaar de wereld aan het afbreken waren. Nu zijn we wellicht op tijd om een andere koers te varen.’

Nu we nog langer in de ‘Intelligente Lockdown’ zitten, zien steeds meer mensen in wat nu echt belangrijk is. Natuurlijk staat bij iedereen het gezin, de familie en hun gezondheid op de eerste plaats. Ook zie ik dat er niet alleen aandacht is voor het individu, maar ook voor het samen en vooral voor het individu in relatie tot de samenleving. Door de huidige situatie word ik gedwongen om beter na te denken over vragen als “Wat en waar kan ik van betekenis zijn. Wat kan ik betekenen voor deze samenleving nu op dit moment.” Ik benoem een aantal dingen die mij verrassen.

Een bijzonder initiatief vind ik Support Your Locals. Hier worden wij als ‘Burgers van Nederland’ aangemoedigd om inkopen te doen bij lokale bedrijven zelf. Niet bij de grote supermarktketens, maar om de hoek bij de bakker die zelf zijn brood bakt, bij de bloemenkweker, bij de paprikateler of bij de boer met dagverse zuivel. Juist deze bedrijven hebben het moeilijk in deze tijd, omdat ze een groot deel van hun afzetmarkt missen. Zelf woon ik in Delft. Als ik met mijn jongens een stuk ga fietsen de polder in, kom ik elke keer weer met gevulde fietstassen thuis.

Fairphone

Dit is ook zo’n product waar ik erg blij van wordt: een fairphone. Het idee van een Fairphone is dat deze mobiele telefoon zo gemaakt is dat hij langer mee kan gaan. Je kan namelijk zelf onderdelen vervangen. Denk aan de camera, het geheugen of de accu als er na 2 of 3 jaar een verbeterde versie is. Je hoeft dan niet een heel nieuw apparaat aan te schaffen. Er wordt namelijk een schroevendraaier bijgeleverd zodat je dat onderdeel zelf kunt verwisselen. Ook handig als je onverhoopt een nieuw schermpje nodig hebt. Wat er niet bijzit is een koptelefoon of een oplader. Gedachte is dat je die toch al wel hebt. Toegegeven, het aankoopbedrag is hoger, maar ook weer niet 2 keer zo duur terwijl de belofte wel is dat hij minstens 2 keer zo lang meegaat. Ik kocht er een en heb hem onlangs in gebruik genomen. Ik ben erg tevreden.

Ook in de bouw en vastgoed

Die demontabiliteit is belangrijk, omdat het de levensduur zo ontzettend verlengd. Dit geldt niet alleen voor consumentenproducten zoals een telefoon of een modegevoelige accessoire, maar het is iets waar ook in de bouw aan gewerkt moet gaan worden. Dat sluit dan weer mooi aan bij mijn afstudeer onderzoek van bijna 20 jaar geleden, waar ik ook al demontabel en flexibel bouwen onderzocht. Van bouw tot aan vastgoed en van beheer en onderhoud tot aan facilitair zijn er al veel partijen bezig deze circulaire keuzes te onderzoeken. Ik werk regelmatig samen met PHI-Factory. Zij maakten een prachtige video, waarmee ze laten zien wat zij in de afgelopen jaren al opgezet hebben aan digitaal samenwerken en online leren. Ze hebben van oorsprong een facilitaire achtergrond en proberen van daaruit de circulaire economie te versnellen. Ik haak bij hen aan als er technische zaken over huisvesting aan de orde komen in dat proces. Zij hebben prachtige digitale tools waarmee kan je hele organisatie kan nadenken over wat is er in jouw organisatie mogelijk om circulariteit te versnellen en te verbeteren.

Bekijk deze inspirerende video: phigoesdigital. Bekijk ook het filmpje op LinkedIn.

Uitstel = kans!

Helaas zie ik ook partijen die juist minder gaan doen aan maatregelen voor verduurzamen. Eigenlijk is dat gek, want juist nu in deze tijd is het belangrijk dat we plannen maken zodat bouwers binnenkort aan de slag kunnen met het verbouwen en renoveren naar een energiezuiniger, gezonder en circulair pand. Benut deze uitstelperiode en zie het als kans. Wil je dat ook, maar weet je niet goed hoe? Neem dan contact met mij op, dan denk ik met je mee en breng je zo nodig in contact met de andere mensen die jou op de beste manier verder kunnen helpen.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.