Woensdag 23 maart was ik op het Green Buildings Congres van CFP en daarna bij het Green Tie Gala. Beide bijeenkomsten waren onderdeel van de beurs Building Holland met als thema ‘Duurzame innovaties’. Met dit blog deel ik graag mijn opgedane inspiratie met jullie.

Vertrouw op je intuïtie

De dag startte met een interessant lezing van Pieter Winsemius over balanceren en hoe je dat kan inzetten voor duurzaamheid. Als ondernemer moet je daarbij meer vertrouwen op je intuïtie.

Gebrek aan Ambitie

Verder gingen meerder sprekers in op het gebrek aan ambitie dat we in Nederland hebben. Pieter Winsemius zei daarover: “We waren koploper. Maar momenteel verschuilen we ons te veel als kleintje die niets kan. En dat is jammer, want juist een ‘kleintje’ kan een oplossing bieden tussen grote partijen als China en VS.” Zo heeft hij zelf destijds als minister tussen Canada en VS bemiddeld over zure regen. Ook Jan Pronk had als voorzitter van de eerste klimaattop invloed. Maar die invloed is er helaas niet meer. Ook geen ambitie, want de ambitie van het onlangs afgesloten Energie-akkoord is ronduit veel te laag. Net als prinses Laurentien van Oranje-Nassau en Jan Pronk is Winsemius niet te spreken over hoe we nu met duurzaamheid bezig zijn.

Raad van Kinderen

De prinses vertelde in haar speech ook over de Missing Chapter, een initiatief om grote bedrijven te voorzien van een Raad van Kinderen. Het zijn juist kinderen die niet in nadelen denken of over spreekwoordelijke ´beren op de weg´. Zij stellen juist slimme vragen en bedenken hoe het ook zou kunnen. Daar kunnen wij als volwassen volgens de hoogheid veel van leren, zeker met betrekking tot duurzaamheid. Inmiddels hebben 50 bedrijven zo´n Raad.
Daarna sprak Pi de Bruijn over het circulair paviljoen dat ze op de Amsterdamse Zuidas aan het bouwen zijn voor ABN AMRO.

Innovation Challenge

In de middag stond de ‘Innovation Challenge’ op het programma. In vier zalen mochten 40 partijen pitchen. Veel gingen over energiebesparing. De uiteindelijke winnende pitch ging echter over water: met slechts een milliliter water kun je je handen wassen. Met deze duurzame uitvinding valt niet alleen papier besparen voor het afdrogen, maar ook vooral heel veel water.

Duurzame Vastgoed Top 50

’s Avonds tijden het Green Tie Gala is de Duurzaam Vastgoed Top 50 bekend gemaakt. Winnaar is Roger Cox, de advocaat die de beroemde rechtszaak tegen de staat aanspande namens Urgenda omdat dat de staat volgens hen te weinig doet om de klimaatdoelstellingen te halen.
Annemarie Rakhorst van Search en Laurens de Lange van Unica gaven nog een lezing over gezonde gebouwen. Daarmee was de avond niet alleen gezellig, maar tegelijk ook onderhoudend.

Voor jou als Gebouwinzicht volger

Ik wil je vooral wijzen op de coalitie Gezonde Gebouwen die door Laurens de Lange werd gepresenteerd. Een van de producten van deze coalitie is de Happy building Index

De Happy Building Index is een etalage van écht duurzame gebouwen. Dit zijn gebouwen waar gebruikers graag in willen vertoeven, die mensen met elkaar in contact brengen en die gebruikers inspireren om het beste uit hun zelf te halen.

Verduurzamen = structuur veranderen

De strekking van het Green Tie gala is samen te vatten in het verhaal van Jan Willem van de Groep, de winnaar van vorig jaar. Alle genomineerden willen volgens hem de structuur veranderen. Dat is ook nodig, want met kleine beetjes komen we er niet.
Eigenlijk is dit ook wat ik met Gebouwinzicht probeer te bereiken. De structuurverandering zit in de kracht van de eindgebruikers. Het is aan de facilitair manager om niet namens de technische eigenaar te spreken, maar namens de gebruikers van de gebouwen. Het zijn de eindgebruikers die moeten willen verduurzamen. Nu is het vooral zaak om kennis te verzamelen om ook echt de stap naar verduurzamen samen te zetten.
Wil je meer weten over mijn visie op duurzaamheid, en hoe gebouwinzicht bijdraagt aan deze structuurverandering? Lees mijn visie.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.