Maar soms toch ook wel

BREEAM-NL In-Use is een instrument waarmee de duurzaamheidprestatie van een bestaand gebouw objectief kan worden gemonitord. Als bewijs van dat je dat goed doet, ontvang je na dit traject een certificaat. Voor financiers is zo´n keurmerk BREEAM-NL in Use één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor financiële regelingen als MIA en VAMIL. Dus als je wil investeren is het uitvoeren van een BREEAM-NL in Use check een legitieme reden. Nog een voordeel: met zo’n certificaat op zak kun je een mooie sier maken bij collega beheerders van andere gebouwen en potentiële huurders.

Wel of niet certificeren

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat we allemaal moeten bijdragen aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Echter, als BREEAM-NL in Use alleen gebruikt wordt vanuit deze financiële drijfveren of communicatief ingezet wordt voor ‘greenwashing’, mist het zijn doel volledig. Het certificeren om het certificeren is mij een doorn in mijn oog. Ik snap dan ook heel goed de weerstand die sommige mensen hebben tegen ‘het certificeren’.

BREEAM-NL in Use in het kort
Monitoring van BREEAM-NL in Use kent drie onderdelen; het gebouw (Asset), het beheer en het gebruik. Bij deze drie onderdelen wordt beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. Afhankelijk van de mate van duurzaamheid komt een gebouw in aanmerking voor het keurmerk Outstanding, Excellent, Very Good, Good, Pass of Acceptable. Bron: BREEAM.nl

Maar wanneer is BREEAM-NL in Use dan wel een oplossing?

Heel simpel. Het is namelijk een fantastisch instrument als je het als middel gebruikt. Het traject geeft inzicht in de staat van je gebouw. Inzicht in het onderhoud. Inzicht in kosten. Inzicht dat nodig is voor continue verduurzaming. Financiële en andere commerciële voordelen zijn dan bijkomstigheden. En het leuke is: zo’n traject kan je ook doen zonder het te certificeren. Je kan namelijk ook een BREEAM-NL In Use Quickscan doen, of een zelf-assessment.

Quickscan of Zelf assessment of …

Door BREEAM-NL In Use te gebruiken als middel, krijg je inzicht in je gebouw én de mogelijkheden tot verduurzamen. Met een Quickscan weet je al vrij snel waar je staat in de benchmark van duurzame gebouwen en hoeveel je nog te doen hebt. Met een Zelf-assessment ga je een stap verder om in beeld te brengen welke informatie er over het gebouw nog ontbreekt. Informatie die je kunt verzamelen door aanvullende onderzoeken te doen die later als bewijs zouden kunnen dienen bij certificeren. Maar belangrijker is dat die onderzoeken je ook aangeven wat je kunt verduurzamen aan je gebouw. Een onderzoek naar het huidige energielabel van je gebouw is daar zo’n voorbeeld van. Zeker gezien de strenge eis om in 2023 met de gehele gebouwvoorraad minimaal te voldoen aan Energielabel C, is zo’n traject aan te bevelen. Niet te vergeten: in 2030 is deze eis zelfs Energielabel A en in 2050 energieneutraal. Je zult dus wel moeten…

Sparren met Sannie

Je kunt deze Quickscan uitbesteden, maar je kan dat ook zelf in eigen beheer uitvoeren. Met een beperkte investering krijg je zo snel zicht of zo’n geheel traject wel kansrijk is. Wat voor jou de beste manier is, bespreek ik graag met je. Wellicht kan je veel zelf, maar wil je graag de resultaten met mij bespreken. Of wellicht zijn er belemmeringen in je organisatie en moeten we die samen wegnemen om de mogelijkheden en kansen die er zijn optimaal te kunnen benutten. En na de Quickscan of het zelf-assessment, kunnen we samen bespreken welke aanvullende onderzoeken en maatregelen jij in je gebouw kan nemen om te verduurzamen. In een sessie Sparren met Sannie verkennen we samen deze mogelijkheden. Zo voorkom je dat je je jezelf in het diepe gooit (met bijbehorende financiële gevolgen), terwijl dat niet nodig is.

Waarom?

Ik ken de wereld van bestaand vastgoed. Ik ben op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ik weet hoe je kunt verduurzamen. Door mijn ruime ervaring als expert en assessor bij de DGBC (zowel BREEAM nieuwbouw als -In Use), als coach en trainer én mijn brede netwerk van adviseurs om mij heen, kan ik je echt helpen met de continue verduurzaming van jouw gebouwen. Overigens kan ik – of mijn partners uit mijn netwerk –ook de eventuele uitvoering verzorgen.

Gewoon doen!

Interesse? Je kan me natuurlijk altijd bellen voor een kort gratis advies. Maar ik kom ook graag naar je toe voor sessie Sparren met Sannie. Mail mij op sannie@gebouwinzicht.nl. Ik bel je dan eerst voor een telefonische kennismaking zodat ik kan inschatten wat de te verwachten investering is qua tijd en geld. Samen maken we een afspraak waarin we rustig en goed voorbereid nader kennis kunnen maken. Ik kijk ernaar uit!

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.