Ben je van plan om dit jaar zelf een BREEAM-NL in Use traject te starten? Hou dan rekening met de belangrijkste leerpunten die ik in de afgelopen 6 jaar in mijn werk als geaccrediteerd assessor voor BREEAM-NL In Use ben gekomen. Ondanks dat de gebouwen zelf heel erg van elkaar verschilden – van grote bedrijfsverzamelgebouwen en kleinere kantorencomplexen tot sorteercentra en hotels – zie ik namelijk enkele punten die bij iedereen spelen. Door hier van te voren al handig op in te spelen tijdens je aanvraag kun je zowel veel tijd als geld besparen.

De aankomende periode zal ik in mijn blogs leerpunten met jullie delen. Dit blog is de tweede in deze serie. In mijn eerste blog ging ik in op het leerpunt van het verzamelen van informatie en concreet over een slim beleidsplan inkoop voor een hoge score BREEAM-NL Beheer.

Leerpunt 2: Split Incentive en energiemonitoring

Een groot struikelblok bij het beoordelen van de BREEAM score van een gebouw is de harde scheiding tussen huurder en verhuurder. Elke keer valt het mij weer op hoe weinig de eigenaar en de huurder van elkaar weten.

Energie

Bij de vragen over het werkelijk energieverbruik gaat het vaak mis. In een single tenant gebouw lukt het de verhuurder nog wel om het energieverbruik van die ene huurder op te vragen, maar zodra er meerdere huurders zijn blijkt het lastig te zijn om de juiste informatie op korte termijn boven tafel te halen.

Ik beoordeelde bijvoorbeeld 4 gebouwen van dezelfde eigenaar. De eigenaar heeft een doelstelling op het gebied van energiebesparing. Maar slechts 1 van de huurders heeft zelf ook een duurzaamheidsdoelstelling op het gebied van energiebesparing. Deze huurder laat in monitoringsrapporten zien wat zij per jaar verbeteren en hoe zij aan hun doelstelling voldoen. Dit laatste document is veel duidelijker dan de algemene doelstelling van de eigenaar om over al zijn gebouwen 2% per jaar te besparen.

Beleid

Split Incentive geldt trouwens niet alleen voor het onderdeel Energie. Dit geldt ook in bredere zin als het gaat om beleid ten aanzien van duurzaamheid of het verduurzamen. Dat betekent dat er sprake kan zijn van 3 of zelfs 4 verschillende partijen met even zoveel beleidsplannen. Bijvoorbeeld als een deel van het onderhoud is uitbesteed aan installateurs. Om een hoge BREEAM score te halen is het essentieel dat Eigenaar, Gebruiker, Beheerder én Installateurs allemaal bereid zijn medewerking te verlenen om tijd te steken in het verzamelen van informatie die voor certificering nodig is.

Mijn advies

Heb je als eigenaar energiedoelstellingen en ander duurzaamheidsdoelstellingen? Stel deze dan heel concreet en per gebouw op zodat eigenaar en gebruiker samen kunnen kijken of de doelstellingen ook behaald worden voor die betreffende locatie. Zorg dat jaar verbruiken voor zowel de huurder als de eigenaar beschikbaar zijn. Maak duurzaamheid en energieverbruik vaste agendapunten in het huurdersoverleg. Op deze manier kun je dan voor elke situatie in kaart brengen welke actoren waarvoor verantwoordelijk zijn. En tegelijkertijd kunnen deze gespreksverslagen ook dienen als bewijs dat er actief op deze doelstellingen gemonitord wordt. Energiemonitoring en analyse is niet voor niets een van de erkende maatregelen uit het Activiteitenbesluit. Door het bespreken van de energieverbruiken met eigenaar, huurder en installateurs, wordt je bewust van de afwijkingen. En ga je vanzelf met elkaar op zoek naar besparingen.

Sparren met Sannie

Vraag je je af of een traject BREEAM-NL In Use voor jou en jouw portefeuille de beste stap is om aan de slag te gaan met het verduurzamen van jouw gebouwvoorraad? Overweeg een Sessie Sparren met Sannie. Als expert voor het verduurzamen van bestaand vastgoed doorzie ik vaak snel waar voor jou de grootste kansen liggen. Misschien is dat toch een BREEAM-in Use traject, maar het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld een interne cursus duurzaamheid jouw organisatie beter op weg helpt. Door mijn onafhankelijke blik kan ik verbanden leggen die zorgen voor een nieuwe impuls.

Interesse? Mail mij op sannie@gebouwzicht.nl. Ik bel je dan voor een nadere kennismaking en samen maken we een afspraak voor een Sessie Sparren met Sannie. Doen! Ik merk dat klanten die deze sessie al gehad hebben nu vol vertrouwen en enthousiasme concreet aan de slag zijn.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.