Vorige week viel mijn oog op de column ‘Rekenen aan duurzaamheid gaat niet per vierkante meter’ van DGBC directeur Annemarie van Doorn op de site van EnergieVastgoed.Bevlogen licht zij de opmars van een BREEAM certificering toe. Voor nieuwbouw en renovatie van utiliteit in Nederland is BREEAM inmiddels een vaste waarde geworden; zo’n 75% van nieuw opgeleverde vierkante meters is gecertificeerd. Dat het aantal certificaten voor bestaande bouw ‘In Use’ toeneemt, ervaar ik als BREEAM assessor in mijn dagelijkse praktijk ook.
Opmars BREEAM
Deze opmars vind ik overigens logisch. Als gebouweigenaar stop je veel geld en moeite in het verduurzamen van je gebouwvoorraad. Een oordeel van een onafhankelijk instituut is dan niet alleeneen beloning. BREEAM geeft ook de garantie dat je de juiste dingen hebt gedaan op gebied van de9 verschillende categorieën: management,gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.Uiteraard hoop je dat deze investering een hogere toekomstwaarde voor later betekent.
Maar het gaat ook om het nu. Echter, niet voor alle categorieën is een directe opbrengst te berekenen. Dat geldt zeker voor ‘zachtere’ aspecten als gezond binnenklimaat, comfort en imago. Hoewel onderzoek onder ruim 300 organisaties aantoont dat huurders bereid zijn meer huur te betalen als hun kantoorgebouw duurzaam is.
Meten is weten
De ‘hardere’ aspecten van directe beheerskosten zijn makkelijker aan te tonen. Op onderdelen is het voordeel van duurzaamheidte vertalen in lagere kosten, bijvoorbeeld voor het energiegebruikvan efficiëntere verwarming of de onderhoudskosten van bepaalde materialen. Volgens Van Doorn is ook daar de ‘bewijslast’ soms lastig voor. Toch is er een voor de hand liggende oplossing: goed monitoren en archiveren in een gebouwdossier. Meten is immers weten. Dat maakt communicatie naar je huurdersmeteen een heel stuk overtuigender.
Gebouwdossier is de basis
Dus voordat je aan de slag gaat met certificering, is het belangrijk om de basis op orde te hebben. Een goed gebouwdossier is de basis voor je “bewijslast duurzaamheid” als je voor certificering gaat. Of dat nu met BREEAM, GPR, MVO prestatieladder of een ander instrument doet. Wil je meer weten over een goed gebouwdossier? Download dan mijn whitepaper waarin ik uitleg wat de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier zijn en waarom. In de bijbehorende checklist stel ik concrete vragen waarvan het antwoord in elk gebouwdossier thuishoort.
Masterclass: 5 Hoekstenen van een Goed Gebouwdossier
Wil je een gebouwdossier organiseren, maar weet je niet welke stap je als eerste moet zetten? Volg dan mijn Materclass op 17 maart in Delft.
[fsb-social-bar]