Jij wilt de duurzaamheid van je gebouw beoordelen aan de hand van BREEAM-NL In Use. Op hoofdlijnen weet je wat BREEAM is en je hebt dan ook al bepaald dat dit voor jouw organisatie een geschikt instrument is. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wat is de volgende stap? Deze blog geeft jou 5 gouden tips om succesvol te starten met BREEAM-NL In Use.

Stap 1 = Gewoon doen

Begin gewoon en ga informatie zoeken, het maakt niet uit waar. Wat weet je over je gebouw? Heb je nog recente gebouwtekeningen? Wanneer is de laatste grote renovatie uitgevoerd? Wanneer zijn de installaties voor het laatst gecontroleerd? Hoeveel energie verbruik je per jaar? Wat is je energielabel? Heb je nog geen energielabel op het gebouw? Laat dan eerst een energielabel opstellen, of beter nog, een EPA-U maatwerk advies. Ga een gebouwdossier opbouwen, zorg dat je alle informatie over je gebouw bewaart. Van energieverbruik tot aannemerscontracten, van beleidsdoelstellingen tot CSR rapportages, van huurdersovereenkomsten tot BHV-plannen. Waar is het, waar kan ik het vinden en wie is ervoor verantwoordelijk? Denk je een aardige lijst van informatie te hebben? Start dan met het maken van een Quickscan via de online assessmenttool van de Dutch Green Building Council.

Stap 2 = Gebruik kennis van anderen

Als je stap 1 zelf te ingewikkeld vindt, kun je dit door een externe expert laten doen. Maar een externe expert inhuren die jouw gebouw en jouw organisatie niet kent kan kostbaar zijn. Kijk dus eens rond bij eigen adviseurs, vaste installateurs, of bij het bureau dat jouw EPA-U / energielabel heeft opgesteld. Grote kans dat er partijen bij zitten die BREEAM-ervaring hebben en je op weg kunnen helpen. Of staat een deel van de informatie al in een gebouw beheersysteem, onderhoudsplanning of een installatie-onderhoudscontract? Wellicht dat de leverancier van de software kan helpen met de eerste BREEAM-vragen.

Stap 3 = Bouw zelf kennis op

Kennis is onmisbaar. Uiteindelijk wil je zelf over die kennis beschikken om de BREEAM-assessmenttool zelfstandig in te vullen. Zeker voor het vervolg! Hebben jij (of jouw medewerkers) die kennis nog niet? Ik geef een 2-daagse praktijkcursus waarin ik deelnemers begeleid met het zelf uitvoeren van een Quickscan BREEAM-NL In Use. Deze training kan ik overigens ook in-company en voor jouw organisatie op maat verzorgen. Het voordeel van een dergelijke in-company cursus is dat dit gelijk de commitment binnen de organisatie versterkt (zie stap 4). Als je al zelf de over kennis van de assessmenttool beschikt en deze kan invullen, is een pre-assessment van waar jouw gebouw nu staat zo gemaakt.

Stap 4 = Verkrijg commitment van jouw organisatie

Zorg dat de doelstellingen voor iedereen duidelijk zijn, en dat iedereen mede-eigenaar is van de te behalen doelen. Van directie tot conciërge, van kantinejuffrouw tot liftmonteur. Het is uiteindelijk niet jouw persoonlijke BREEAM-certificaat, maar die van je hele gebouw. Dus van iedereen die in, met en voor het gebouw werkt. Als iedereen op de hoogte is van het idee achter het behalen van het certificaat, dan kan en wil iedereen ook bijdragen.

Stap 5 = Haalbare doelen stellen

Pas als alles in kaart gebracht is, dan kan je een doel bepalen voor een BREEAM-certificaat voor jouw bestaande gebouw. Een voorbeeld: uit de pre-assessment blijkt dat er nu 2 sterren behaald worden. Met al het ‘laag hangend fruit’ – de ‘quick wins’-, kun je dit jaar zonder meerkosten 3 sterren halen. Over 3 jaar zijn dan, na een aantal aanpassingen (die toch al in de onderhoudsplanning) stonden, 4 sterren haalbaar. De 4 sterren is dus het echte doel.

Aan de slag!

Met deze 5 gouden tips kun je van start. Ga je echt aan de slag en wil je leren hoe je zelf een BREEAM-NL In Use Quicscan kan uitvoeren, schrijf je dan in voor de 2-daagse praktijkcursus. Tot dan!

Bovenstaande blog is een bijgewerkte versie van een blog uit 2012, gepubliceerd op de oude website Sannie Verweij Advies. Ik heb de tekst waar nodig aangepast en relevant gemaakt voor de huidige tijd.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.