Elke professionele vastgoedorganisatie heeft een goed gebouwdossier nodig. Waarom? Dit zijn de 3 reden waarom ook jouw bedrijf een gebouwdossier nodig heeft.

Reden 1: Een goed gebouwdossier bespaart

Met een goed gebouwdossier valt aanzienlijk te besparen. De getallen lopen uiteen van 10 tot zelfs 30% op de exploitatiekosten. Een gebouwdossier maakt namelijk het gebouwbeheer efficiënter en wellicht ook zelfs effectiever. Denk aan gericht onderhoud op basis van functionele prestaties van installaties (beoogd rendement). Denk aan het voorkomen van dubbele beheercontracten (echt: die komen heel vaak voor). Denk aan te vermijden faalkosten (waardoor je niet weer de verkeerde leidingschacht openmaakt). Denk ook aan tijd die het bespaart (omdat je weet waar alle informatie te vinden is). En dat je er bovendien op kan vertrouwen dat deze informatie actueel is (waardoor direct een offerte gemaakt kan worden of de reparatie op basis van de juiste tekeningen direct uitgevoerd kan worden).

Lees over financiële waarde van een gebouwdossier ook mijn blog ‘Reacties op financiële waarde van een gebouwdossier’ waarin ik alle reacties heb gebundeld en gecategoriseerd naar aanleiding van mijn eerdere blog ‘De financiële waarde van een gebouwdossier’.

Reden 2: Een goed gebouwdossier houdt FM-er ‘in control’

De rol van de Facilitair Manager (FM-er) en de werkzaamheden van technisch beheer kruipen steeds meer naar elkaar toe. De informatie die ze allebei nodig hebben raken – en overlappen – elkaar zelfs vaak. Een bijkomende ontwikkeling in de vastgoedbranche is dat technisch beheer steeds vaker uitbesteed wordt. Om ‘in control’ te blijven, moet de FM-er zelf inzicht hebben in datgene waar externe technische partijen mee bezig zijn: hoe meer het primaire proces afhankelijk is van de techniek, hoe belangrijker het is dat je intern de controle behoudt over die techniek.

Ik schreef hier vorige week een blog over: ‘FM-er blijft alleen ‘in control’ met gebouwdossier.

Reden 3: Een goed gebouwdossier is de basis voor verduurzaming

Ik geloof dat iedereen een bijdrage kan én moet leveren aan een duurzamere leefomgeving. In de huisvestingsbranche hebben wij daarin de taak om de bestaande bouw te verduurzamen. Ook jij weet dat verduurzamen moet. Je kunt echter alleen gericht verduurzamen als je ook gebouwinzicht hebt. “Meten is weten”. Want als je weet wat je werkelijk energieverbruik is, kan je ook op zoek naar de verbeterpunten (gelijktijdig stoken en koelen). En met gebouwinzicht zie je ook het ‘laaghangend fruit’ beter hangen (verlichting vervangen door LED etc.). De basis voor gebouwinzicht is een gebouwdossier.

Heb jij je gebouwdossier op orde? Ik help je daar graag bij. Zo verzorg ik met Gebouwinzicht concrete trainingen, geef advies, maar ook lezingen. In-company trainingen of adviezen voor bedrijven terreinen behoren ook tot de mogelijkheden.

Doe mee met de Gebouwdossier Challenge

Weet jij niet of jouw gebouwdossier op orde is of weet nog niet precies wat er in elk goed gebouwdossier thuishoort? Meld je dan aan voor de gratis Gebouwdossier Challenge. Deze is van 12 tot 16 september. Inschrijven kan nog: Ik meld mij aan.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.